Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЗАМЕСВАТ ЛУКОЙЛ В ПРИВАТИЗАЦИЯТА НА БИОХИМ

Лукойл ще подкрепи офертата на турската Еге Файненшъл Груп за покупка на БИОХИМ - подхвърлиха миналата седмица банкери, но така и не можаха да уточнят за руския Лукойл ли става дума, или за нашенските Лукойл петрол, Лукойл-България и Лукойл транспорт, която е наследник на Росбулнефт.


Това ми се струва малко вероятно. Имам информация, че българските лукойли ще застанат зад гърба на Емил Кюлев и РОСЕКСИМБАНК. Не мога обаче да твърдя със сто процента сигурност, че няма разговори и с турски инвеститори. В бизнеса е като в политиката - няма вечни приятели има вечни интереси - коментира финансист, който следи отблизо ходовете на Емил Кюлев.


Валентин Златев, който представлява интересите на Лукойл у нас, не склони да направи коментар по въпроса. Мнението му ни бе препредадено от Диана Дамянова - собственик на агенцията Д amp; Д, която осъществява връзките с обществеността на Лукойл и структурите му у нас. Тя заяви, че руската фирма и българските й съименници засега нямат намерение да се намесват в приватизацията на БИОХИМ. Явно с наближаването на 31 март - крайния срок за подаване на оферти за банката, слуховете за нови кандидат-купувачи и за консорциуми в различни конфигурации ще започнат да се множат сред финансовите среди със скоростта на светлината.


Но повечето участници засега като че ли не са съвсем наясно как точно ще участват в приватизационното наддаване. В публичните си изявления Емил Кюлев твърди, че РОСЕКСИМБАНК ще подаде самостоятелна оферта.


Първа инвестиционна банка и ЮНИОНБАНК предпочитат да мълчат по въпроса ще правят ли в в крайна сметка консорциум помежду си, към който да се присъединят чуждестранни капитали, или ще подават оферти самостоятелно.


От НЕФТИНВЕСТБАНК също задържат топката и не се ангажират да обявят състава на обединението, с което ще се кандидатират за БИОХИМ. Въпреки това в.БАНКЕРЪ научи, че в него освен самата НЕФТИНВЕСТБАНК могат да влязат няколко чуждестранни финансови институции, с които в момента се водят разговори.


От Орел Г Холдинг са пестеливи в изказванията си относно намеренията за покупка на БИОХИМ: Преди да вземем окончателно решение дали да подадем оферта за банката, искаме да видим одитираните й от Делойт и Туш резултати за миналата година. Ако направим на БКК предложение за покупка, то ще бъде самостоятелно, а не в консорциум с друг инвеститор, съобщи за БАНКЕРЪ прокуристът на Орел Г Холдинг Симеон Петков.


Българска холдингова компания пък все още търси партньори, с които да създаде консорциум за покупката на държавната кредитна институция. Не мога да разбера откъде се появи тази информация, че ще участваме в приватизацията на БИОХИМ със Сий Борд Корпорейшън - коментира председателят на надзорния съвет на Българска холдингова компания Харалампи Анчев. - Това не отговаря на истината. Водим преговори на много фронтове, проучваме всички възможности. Засега обаче не мога да кажа, че сме изградили консорциум, който да подаде оферта за банката, но до 31 март има още време.


Сий Борд Корпорейшън обаче наистина има намерение да се възползва от удължения срок за подаване на оферти за БИОХИМ и да се намеси в приватизационното наддаване съвместно с холдинга Света София.


Всъщност именно удължаването на срока за подаване оферти породи странно напрежение както в Банковата консолидационна компания, така и сред някои от участниците. Може би затова в интервю пред столичен ежедневник Емил Кюлев се усъмни, че БКК въобще ще допусне състезание за БИОХИМ и че изходът на приватизационната битка е предрешен. Вицепремиерът и изпълнителен директор на Банковата консолидационна компания Петър Жотев пък изпитал чувството, че публикацията в предишния брой на в.БАНКЕРЪ внушава, че БКК манипулира приватизационната процедура.


Чувствата са строго индивидуално психическо и емоционално състояние на всеки индивид. Това, че г-н Жотев е заподозрял в материала на в.БАНКЕРЪ опит да се правят някакви внушения, не означава, че и останалите му читатели мислят така. Но от уважение към г-н Жотев вестник БАНКЕРЪ публикува мотивите му за удължаване на срока за подаване на оферти за БУЛБАНК.

Facebook logo
Бъдете с нас и във