Банкеръ Daily

Общество и политика

Заместник-министърът Георг Георгиев на разпит за паспорта на Божков

Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев е извикан на разпит в Специализираната прокуратура в София. По неофициална информация вероятно той ще бъде разпитан като свидетел заради издадените от външно министерство служебни паспорти на бизнесмена Васил Божков и неговия съдружник Георги Попов. На влизане в сградата на Специализирания съд Георгиев заяви, че е получил призовка за разпит и не знае повече подробности.

Преди дни сайтът "Биволъ" съобщи, че бизнесменът Васил Божков и съдружникът му Георги Попов са напуснали България със служебни паспорти, издадени от Министерството на външните работи. 

Рано тази сутрин на разпит в Спецпрокуратурата са били външният министър Екатерина Захариева и министърът на спорта Красен Кралев. Те също са били извикани във връзка служебните паспорти на Божков и Попов, съобщи БГНЕС. От спортното министерство обаче заявиха, че Кралев не е призоваван под никаква форма да дава показания по тази или друга тема, както и че Министерство на младежта и спорта не е инициатор или съучастник в издаването на паспорти на двамата.

От МВнР твърдят, че няма данни Васил Божков и Георги Попов да са използвали служебните си паспорти, издадени от МВнР през 2019 г., включително при последното им напускане на страната.

Междувременно МВнР съобщи, че по заповед на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева комисия на Инспектората на МВнР ще извърши проверка на всички издадени дипломатически и служебни паспорти през последните 10 години.

Комисията ще трябва да установи техния брой, основанията за тяхното издаване, както и да направи препоръки за промяна на действащата нормативна уредба в случай на необходимост.

Божков и Попов са имали такива паспорти и преди. Те били издадени на база писмо на спортното министерство. Паспортите са издадени на 26 август миналата година. Анулирани са на 17 февруари, близо месец след като Божков бе обявен за издирване. Всъщност паспортите са анулирани в деня, в който България е изпратила в ОАЕ искането за екстрадиция на двамата.

Към момента на хазартния бос, който бе задържан в Обединените арабски емирства, са повдигнати 11 обвинения, в това число за ръководене на престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит на подкуп на длъжностно лице и за подбудителство на престъпление по служба. Освен това е разследван и за убийства и изнасилвания.

Очаквайте подробности

Facebook logo
Бъдете с нас и във