Банкеръ Daily

Общество и политика

Заместничката на Манолова положи клетва като омбудсман

Диана Ковачева

Диана Ковачева е новият омбудсман. Досегашната заместничка на Мая Манолова положи клетва в Народното събрание в началото на днешното пленарно заседание. До рокадата се стигна, след като Манолова реши да се впусне в кметската надпревара за София и подаде оставката си като обществен защитник. Ковачева ще изпълнява тази длъжност до избора на нов омбудсман.

Тя бе заместник на Манолова от началото на 2016 г.  Изпълняваше и длъжността правосъден министър в периода 2011-2013 година, също така беше и дългогодишен изпълнителен директор на националното представителство на Transparency International в България.

След полагането на клетвата Диана Ковачева обеща, че дневният ред на институцията на омбудсмана ще се определя от хората и от техните проблеми, както е било и досега. "Ангажирам се омбудсманът да е там, където са проблемите на гражданите, където има нарушени права и с всичките си сили да отстоявам принципа, че всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права", заяви тя. И увери, че ще заложи на приемствеността, активността, добронамереността и безпристрастността.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във