Банкеръ Daily

Общество и политика

Зам.-председателка на ЦИК допуска атаки заради броенето на разписки

Цветозар Томов и Росица Матева единствени гласуваха против 100% броене на контролните разписки

"Демократична България" и "Изправи се, ние идваме" обявиха, че ще ще обжалват в съда решението на Централната избирателна комисия за ръчно броене на контролните разписки от машините за гласуване. Решението на ВАС обаче се очаква след изборите в неделя (14 ноември).

Буквално часове преди деня за размисъл ЦИК реши излезе с ново решение за 100% преброяване на контролните разписки от машинния вот от секционните избирателни комисии в страната и в чужбина. Предложението беше внесено от заместник-председателя на комисията Емил Войнов и бе подкрепено от 12 членове на комисия срещу двама, гласували против.

Предпоследното решение на ЦИК бе за 30 процента контролно броене на разписките от машините от секционните комисии, след като Върховният административен съд се произнесе срещу решението за пълно броене.

Надявам се 100-процентовото броене на разписките от машинния вот да не се използва за атака на резултата, заяви пред bTV в събота зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева. Тя и колегата ѝ Цветозар Томов гласуваха „против“ 100-процентовото преброяване на контролните разписки.

„Такова контролно преброяване трябва да се направи от ЦИК, а не от СИК. След решението на Върховния административен съд се надявам, че няма да се използва това преброяване, за да се атакува резултатът от машините, защото ще има грешки в протоколите на Секционните избирателни комисии“, коментира Матева.

Тя беше категорична, че е важен резултатът от протокола, принтиран от машината, а преброяването е само информативно. Матева посочи, че в ръчното преброяване няма да се смятат преференциите, но очаква забавяне в отчитането на резултата.

Основната партия, която настояваше за 100% броене на разписките беше ГЕРБ. На брифинг в петък от формацията заявиха, че внасят жалба до ЦИК, с конкретната цел да се вземе решение в тази посока.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във