Банкеръ Daily

Общество и политика

Зам.-министърът с нацисткия поздрав подаде оставка

След разговор с премиера Бойко Борисов и вицепремиера Валери Симеонов зам.-министърът на регионалното развитие от квотата на "Обединени патриоти" Павел Тенев подаде оставка. Причината е негова снимка отпреди 9 години, на която той прави нацистки поздрав.

Първоначално Симеонов опита да омаловажи случая и да спаси Тeнев. "Като се замисля, кой знае какви майтапчийски снимки сме си правили в Бухенвалд", отбеляза вицепремиерът, което обаче допълнително наля масло в огъня. Думите му предизвикаха вълна от възмущение от опозицията, неправителствени организации и граждани.

БСП първи поискаха оставката на зам.-министъра. "Скандално е бездействието на Борисов, който се прави, че няма проблем", обвиниха от левицата.

След което лидерът на ПЕС Сергей Станишев също коментира скандала. "Очакваме с интерес позицията на Манфред Вебер и колегите от ЕНП, които остро критикуваха подкрепата за правителството от националистите в предишни периоди. Надяваме се, че те ще имат последователна, адекватна и проевропейска позиция", заяви Станишев.

По този начин Павел Тeнев стана втория заместник-министър от квотата на "Обединените патриоти", който е отстранен само за седмица. Стоил Апостолов напусна здравното министерство след разследване за злоупотреби в болницата, която е управлявал.

"Смятам, че създаденото напрежение не работи добре за правителството и помолих да бъда освободен от длъжност. Да, може би това, което съм направил, не беше правилно, но беше повече в подигравателен стил. Въобще не споделям тази философия", обяви Тeнев на извънреден брифинг в Министерския съвет.

Премиерът Бойко Борисов прие незабавно подадената оставка. 

От правителството съобщиха, че мотивът на Тенев е създалото се напрежение около негово действие преди близо 10 години, което той не желае да се пренася върху работата на правителството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във