Банкеръ Daily

Общество и политика

Зам.-министърът на правосъдието осъди университета, който го уволни

Заместник-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов спечели делото срещу уволнението си като преподавател във Великотърновския университет.

Решението на Върховния касационен съд е окончателно и с него се разпорежда университетът да заплати разноските по делото на стойност 1800 лв. Със същия съдебен акт ВКС отказва касационно обжалване на казуса поради недопустимост. Така се потвърждава решението на Окръжния съд във Велико Търново в полза на проф. Проданов от м.г. Тогава съдът присъди вузът да му плати 1500 лв. разноски по делото.

Ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов уволни дисциплинарно проф. Николай Проданов като преподавател в Юридическия факултет на 5 ноември 2019 година. Тогава сред мотивите си той посочи, че решението му е взето заради неявяване на занятия и неотчитане на учебни часове през зимния семестър на учебната 2017-2018 година. Както и че проф. Проданов се грижел повече за работата си като зам.-министър, а не като преподавател.

Проданов оспорва уволнението си като незаконосъобразно заради нарушена процедура. Поисканите и дадените от него писмени обяснения са били за деяния, които не са посочени в заповедта за дисциплинарното му уволнение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във