Банкеръ Daily

Общество и политика

Зам.-министър предупреди хотелиерите с наказания за спекулации с украинци

Мариела Модева

Всички хотелиери, които са спекулирали с настанените при тях украински бежанци, ще бъдат наказани. Това заяви във Велико Търново заместник-министърът на туризма Мариела Модева.

Предстои да бъде взето решение какви да са санкциите, както и да се определи къде ще бъдат преместени бежанците, за да се проведе успешен летен туристически сезон.

До изтичане на трите месеца от настаняването на украинските бежанци в хотелите ще се вземе решение за тяхното преместване, ако украинците пожелаят това, за да се проведе нормален летен сезон, особено по Черноморието.

"В момента нямаме еднозначен отговор, но се търсят алтернативи във връзка с ведомствените бази, където могат да бъдат преместени, или в зимните курорти", заяви заместник-министърът на туризма проф. Мариела Модева.

"Има механизми, по които да бъдат засечени нарушения на хотелиери, настанили бежанци", посочи още Модева и увери, че се извършва перманентен контрол, но няма данни колко са регистрираните злоупотреби.

"Очакваме решение, което да се оформи с постановление на Министерския съвет за начина, по който ще се заплаща и след като бъдат докладвани решения за това какъв тип наказания ще бъдат налагани, тъй като в момента няма такива формулирани", посочи Модева.

За две години в периода на пандемията в културния туризъм се регистрира спад между 40 и 60 %, но има тенденция за рестарт, заяви още заместник-министърът на туризма. 

Във Велико Търново до 16 април се провежда международното изложение „Културен туризъм“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във