Банкеръ Daily

Общество и политика

Зам.-министър на екологията и още петима - в ареста

Заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков и още петима души са задържани за 24 часа след мащабната спецакция, провела се в четвъртък на територията на цялата страна.

По обед служители на прокуратурата нахлуха в министерството, а зам.-министърът бе отведен от сградата на Министерството на околната среда и водите, а впоследствие - качен в бус на прокуратурата. Пред медиите Живков заяви, че не е задържан, а в последните два месеца ресорът му бил свързан с управлението на отпадъците у нас.

От прокуратурата съобщиха, че разследването е срещу организирана престъпна група, създадена с користна цел. В нея участвали заместник-министърът и бивш директор на РИОСВ-Плевен. Претърсвания и изземвания са извършени в над 40 адреса на територията на страната – в София, Ботевград, Правец, Пловдив, Монтана, Плевен, Смолян, кюстендилски села.

„Към момента са събрани много писмени и гласни доказателства за това, че зам.-министърът е съдействал за издаването на нотификации за внос на отпадъци основно от Италия. Доказателствата сочат още, че той индиректно е оказвал натиск на служители на дирекции за съгласуване на нотификации на определени дружества, въпреки че те не отговаряли на необходимите изисквания. Служителите, които отказвали да съдействат били освобождавани или принуждавани да напуснат министерството”, обяви говорител на прокуратурата. 

Министърът на околната среда Емил Димитров обяви, че няма да иска оставката на заместника си Красимир Живков, който по-рано днес беше отведен за разпит.

"Аз нямам и такова право. Зам.- министрите се назначават от премиера Бойко Борисов. Аз назначавам всички под заместниците си. Разпоредил съм на всички служители да окажат съдействие, както и компютърният специалист”, каза Димитров.

 Димитров призова за по-бърза процедура за закриване на нерегламентираните площадки за съхранение на отпадъци в страната. По време на заседанието на ресорната парламентарна комисия той обясни, че на среща с министър-председателя и главния прокурор е бил поставен срок за въвеждането на контрол по границите, свързан с вноса на отпадъци.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във