Банкеръ Daily

Общество и политика

Зам.-министър Лъчезар Борисов: София е готова да бъде столица на IT сектора в Европа

Зам.-министър Лъчезар Борисов по време на кръгла маса Bulgarian ICT Watch. Снимка: Пресцентър на МИ.

Секторът на информационните и комуникационни технологии е един от най-бързо развиващите се в икономиката на страната и отчита положителни тенденции, заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов. По време на кръгла маса Bulgarian ICT Watch, организирана за осма поредна година от ICT Media и Българската асоциация на софтуерните компании със съдействието на Министерството на икономиката, той представи данни на Евростат, според които брутната добавена стойност на информационните и комуникационни технологии е на стойност 1.43 млрд. евро и нараства с 25% на годишна база.

Икономическият зам.-министър подчерта, че България е сред държавите членки на ЕС, в които дялът на сектора на информационните и комуникационни технологии във формирането на брутната добавена стойност е сравнително по-висок, а това нарежда страната ни на пета позиция в ЕС. За първото тримесечие на годината индексът на оборота в услугите в тази област е достигнал 154% при база 2015 г., а оборотът на предприятията е нараснал с 16% спрямо съответното тримесечие на предходната година, съобщи Пресцентърът на Министерство на икономиката. Заетите в бранша са над 57 хил. души, което превръща сектора в определяща индустрия за българската икономика.

Заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов отбеляза, че за периода 2008-2019 г. са издадени сертификати по Закона за насърчаване на инвестициите на 42 проекта във високотехнологични услуги. Той изрази своето желание за срещи с бизнеса и дискутиране на предложения от тяхна страна в посока по-ефективно сътрудничество и набелязване на мерки, с които държавата да е в полза на отрасъла.

Facebook logo
Бъдете с нас и във