Банкеръ Daily

В София

Зам.-кмет оспорва твърденията на АДФИ за улично осветление

Заместник-кметът по транспорт в София Кристиан Кръстев оспорва всички 4 твърдения на Агенцията за държавна финансова инспекция във връзка с обществената поръчка за по-скъпо улично осветление, за която сигнализира независимият общински съветник Борис Бонев.

Кръстев не приема констатацията на финансовия инспектор, че Столичната община е трябвало да обяви две отделни процедури - една за поддръжка на уличното осветление и друга - за основен ремонт и изграждане.

"Изпълнителят, който е предложил по-ниска цена за основен ремонт и изграждане на улично осветление в София, е трябвало да бъде отстранен. Това е твърдението на финансовия инспектор, извършил проверка на обществената поръчка за поддръжка, ремонт и изграждане на улично осветление на територията на Столична община. Категорично не сме съгласни с този извод и затова още преди повече от месец подадохме възражения към АДФИ", заяви зам.-кметът по транспорт на Столична община д-р Кристиан Кръстев.

Преди ден Министерство на финансите разпространи до медиите информация от хода на възложената финансова инспекция.

"Категорично не приемаме констатациите на финансовия инспектор, че Столична община е трябвало да обяви две отделни процедури - една за поддръжка на уличното осветление и друга за основен ремонт и изграждане. Подобно разделяне първо, би струвало в пъти повече на столичани. Второ, би довело до огромно забавяне при изпълнение на дейностите по осигуряване на осветление в града и трето, служи единствено като оправдание за прехвърляне на отговорност между отделните фирми, които трябва да изпълняват сходни дейности в едни и същи обекти", заяви Кръстев.

"За по-голяма яснота давам следния пример - в случай, че поддръжката, основния ремонт и изграждането са разделени в отделни договори с различни изпълнители, ако спре да свети пред дома Ви, първо трябва да отиде фирмата за поддръжка и ако тя не може да отстрани проблема, защото това не е в нейните задължения, трябва да се изпрати фирмата за ремонт и изграждане. След това двете фирми най-вероятно ще започнат спор кой какво е извършил, какво трябва да му бъде заплатено, каква е била причината за повредата и т.н. Така столичани ще плащат на две фирми, както за оглед на място, така и за използваната механизация, а работата ще бъде по-скъпа и по-бавна", обясни той.

"Подчертавам, че в доклада на АДФИ не се оспорва избраната и приложена методика за оценка на ценовите предложения", заяви зам.-кметът.

В изпратеното съобщение некоректно е обобщено, че констатацията на АДФИ засяга цялата методика за оценка, посочва още той.

"В действителност в доклада на финансовия инспектор е посочено, че липсва достатъчно информация към участниците само по един от общо 4 подпоказателя за оценка на техническите предложения. Този подпоказател е с тежест под 20% от общата методика. Спрямо участниците в процедурата са приложени едни и същи условия и начин на оценяване, което дава възможност за съпоставимост и обективна оценка на всяко предложение", е становището на зам.-кмета по транспорта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във