Банкеръ Weekly

Общество и политика

Залогът на тези избори е премиерският пост

S 250 2f7a4a1e 43db 4870 b680 156f827012be

Основният и най-важен залог на тези парламентарни избори е премиерският пост. Или с други думи - изпълнителната власт, лостовете и механизмите за управление на държавата и преразпределението на парите от държавния бюджет, както и усвояването на еврофондовете. И за първи път Бойко Борисов усеща, че всичко това може трайно да му се изплъзне. Което неминуемо ще се отрази и на партия ГЕРБ. Има реална опасност тя да последва съдбата на НДСВ, която също се роди във властта и "почина" със загубата й.

За първи път от десет години срещу Борисов се изправя амбициозен лидер и нахъсана партия, които оспорват властта му и се опитват да му я отнемат. За първи път срещу Борисов се изправя реален противник, който не се страхува от него. Лидерът на БСП Корнелия Нинова не само успя за шест месеца да извади партията си от летаргията, но тя спечели и първата си победа след повече от десетилетие катастрофални загуби. За този период Нинова превърна БСП в алтернатива на ГЕРБ и се осмели да оспори хегемонията на Бойко-Борисовата формация в общественото пространство. Един политолог много правилно отбеляза, че за първи път от 2001 г. Нинова избута Борисов от новините, иззе медийното внимание - нещо, което той не може да преживее. Това все повече личи в поведението му и той все по-често си изпуска нервите, трудно овладявайки емоциите си.

По всичко изглежда, че на тези парламентарни избори ще наблюдаваме оспорвана до ожесточеност лидерска битка с всички средства между Бойко Борисов и Корнелия Нинова. Тя всъщност вече започна. Лидерката на БСП предизвика експремиера на политически двубой, на дебат очи в очи, за да се разберат "като мъже". Нещо, от което Борисов очевидно се страхува и се опитва всячески да заобиколи или да избегне. Политическите дебати определено не са силната му страна, защото в тях трудно би вкарал интрига. В действителност той се е явявал на дебат само веднъж в политическата си кариера - през 2009 г. срещу Сергей Станишев. Именно там се видя, че лесно може да бъде бит на този фронт. Затова Борисов повече не повтори тази грешка. Той държеше да е сам в телевизионните студия, удряше го на безкрайни монолози, в които скачаше от тема на тема без задълбочени аргументи, смъмряйки от време на време водещите, ако прекъсват неговия "поток на мисълта" с въпроси.

Сега Нинова се опитва да го приклещи, засягайки егото му на мачо, че се бои да се изправи срещу една жена. Затова Борисов шикалкави, не отказва в прав текст лидерски дебат, но измисля условия, настоява да има екип от експерти с него.

След загубата на президентските избори той определено не е в кондиция. Но дотам се стигна след прибързаното му решение да хвърли оставката на правителството.

В един лидерски дебат обаче ясно ще се види, че "царят е гол". Защото този дебат ще бъде не само битка за премиерското кресло след вота, а и битка на различни визии за развитието на държавата. Затова Борисов иска да има зад гърба си доскорошните министри, за да го спасяват, ако бъде притиснат по някоя тема, в която не е никак навътре. А те май повечето са такива. И тъй като сме в началото на официалната предизборна кампания, един такъв дебат може да се окаже и летящ старт, и фалстарт - както за Борисов, така и за Нинова.

"При лидерските сблъсъци единият лидер губи и си отива. Корнелия Нинова има нужда от фронталния сблъсък с Бойко Борисов. Той вече е най-старият като стаж и възраст, но не е в кондиция след президентските избори. Тя действа по-напористо, "питбулски". Нещо, което самият Борисов правеше в миналото. И за двамата залогът е голям и ако въобще има някакви компромиси, те ще са след края на март", е мнението на политолога Калоян Методиев. Всъщност за всички е видно, че соцлидерката възприе поведението и методите на ранния Борисов, за да го победи с неговите оръжия.

Корнелия Нинова получи доверието на съпартийците си и спечели председателския пост през май миналата година, след като обеща, че до две години ще върне БСП във властта. И тя смята да направи това в три стъпки, а за целта не се страхува да играе рисково, хазартно, ва банк. Така тя заложи на президентските избори на ген. Румен Радев, човек външен за социалистическата партия, без политически опит, но с впечатляваща професионална кариера. И спечели. Това беше първата стъпка. С нея беше пречупена 15-годишната обществена тенденция за БСП на постепенно отслабване и маргинализиране. Както и психологическата бариера, че ГЕРБ е непобедима и винаги печели.

Втората стъпка беше промяната на самата партия. Това стана с дълбоки поправки в устава и въвеждането на мандатност за лидера и народните представители. Този процес продължи с подредбата на кандидатдепутатските листи, в които влязоха много млади хора и такива от средното поколение. Освен че имат нужното образование и квалификация, те са нахъсани за битка и за власт.

И с тяхната помощ, енергия и работа Корнелия Нинова смята да направи и третата стъпка, а именно - спечелването на предсрочните парламентарни избори и премиерския пост. Соцлидерката вече обяви, че ако БСП спечели този вот, тя ще бъде министър-председателят на България.   

За Бойко Борисов и ГЕРБ основният въпрос е дали ще успеят пак да се върнат на власт след зрелищния емоционален жест на експремиера. И ако през 2013 г. хвърлената преждевременно оставка се оказа печеливш ход, то изобщо не е сигурно, че и сега ще е така. Може да се окаже, че това е поредната от поредицата грешки на Борисов през последните няколко месеца и фаталният автогол.

Според психиатъра и политически анализатор д-р Николай Михайлов загубата на вота за държавен глава и всичко случило се след това са сварили Борисов неподготвен и той е преживял "нарцистична травма". "Беше поставен в положение на недоумение. Той има самомнение, че е българската политическа неизбежност. Но нараства осъзнаването, че неговият политически цикъл вероятно е завършил. Вече ще се движи към провал, който може да изглежда по различни начини", посочи д-р Михайлов. Това обяснява и изключителната нервност на Борисов. Но според доктора много по-важен и сериозен е въпросът за "ерата след Борисов".

"Социалистическата партия много разчита на провала на Борисов. Разчита и на това, което направи за нея новоизбраният президент. Но не изглежда да има убедителна сила да управлява. Ще търси трескаво коалиционен партньор. Задава се класически уплах, че това ще е партията на Доган", прогнозира Михайлов.

Така или иначе, след като минат изборите на 26 март, голямото неизвестно, пред което ще се изправят политическите сили и обществото, ще е съставянето на правителството. А то до голяма степен ще зависи и от това кой ще бъде номиниран за премиер и какви коалиционни партньори ще успее да привлече той. На пръв поглед партията на Борисов ще има повече възможности, ако конфигурацията на бъдещото Народно събрание е такава, каквато я показват социолозите на този етап с пет партии: ГЕРБ, БСП, "Обединени патриоти", ДПС и "Воля". Разбира се, и формацията на Нинова не е без шансове, още повече че някои от тези субекти може да се окажат доста сговорчиви и компромисни, особено когато замирише на реална власт. Затова борбата ще е на живот и смърт дори за единия процент разлика между ГЕРБ и БСП. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във