Банкеръ Daily

Христо Иванов на консултациите при президента:

Залогът е в третия мандат, ИТН трябва се върне обратно в диалога

На "Дондуков 2" продължава вторият тур консултации с парламентарно представените партии за съставяне на кабинет. В сряда първи с президента Румен Радев се срещнаха представители на "Демократична България". Във вторник президентът проведе срещи с "Има такъв народ", ГЕРБ и "БСП за България".

На влизане в сградата на президентството председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов каза, че се надява да се намери формула, с която да се състави правителство. А при президента отново изтъкна, че за да има редовен кабинет с третия мандат, от "Има такъв народ" трябва да се върнат обратно в разговорите с останалите партии.

"За втори път в рамките на тази конституционна процедура за съставяне на правителство провеждам консултации поради сложната политическа обстановка в Народното събрание. Изправени сме пред предизвикателства. Вчера вашите колеги от ГЕРБ-СДС потвърдиха решението си да върнат веднага мандата. Оттук насетне залогът е за третия мандат." Това заяви президентът Румен Радев в началото на срещата с "Демократична България". "За да сполучим с третия мандат, се иска диалог, компромис и консенсус", добави той. 

"Вашата коалиция от самото начало на консултациите в 46-ото Народно събрание е активен фактор в диалога. Вие сте в непрекъснат контакт с другите партии. Трябва ли да се промени нещо в подхода за преговорите в парламента, така че да се намери верният път, защото остава един трети мандат, който ни дели от това да имаме или не правителство", попита държавният глава.

"Поставихте пръста в раната. Наистина залогът е в третия мандат. Страната е изправена пред комбинация от кризи. И има непредсказуем ефект. Всички трябва да осъзнаем отговорността си и да излъчим управление, което да преведе страната поне през зимните месеци. Диалогът, готовността за взаимни отстъпки са ключови, за да може да се излъчи управление. Липсата на диалог води до липса на легитимност", каза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. Той подчерта, че не са могли с първия мандат да приемат налагане на мнение, защото това е било срещу желанието на избирателите за мандат за промяна.

"По-важно е с третия мандат четирите парти, без ГЕРБ и ДПС, да излъчим управление, което да осигури първа помощ. Нашата воля е за това. Чрез разговор може да се намери работеща формула. Нашето настроение е такова. Ключово е от "Има такъв народ" да влязат в този диалог", каза Иванов.

След срещата съпредседателят на ДБ отново изтъкна, че този мандат трябва да се реализира без ГЕРБ и ДПС: "Да може да се направи управление, на което да се разчита, че ще направи съдебна реформа, ще започне изчистване на държавата от корупцията."

Запитан дали от "Демократична България" биха подкрепили кабинет с мандата на БСП, Иванов отговори: "Поели сме ясен ангажимент по тази тема. Призоваваме партиите, извън ГЕРБ и ДПС, да влезем в диалог и да намерим работеща формула." От "Демократична България" обаче не можели да подкрепят правителство с мандат на БСП.

"Третият мандат е кризисен и ще почива на конфигурация, за която никой не е гласувал", посочи Иванов и допълни, че ДБ не се страхува от избори. "Ако някой очаква да гласуваме за котки в чувал, просто защото са сложени на масата, да дадем подкрепа за кандидатури, за които не знаем нищо, няма как да се случи", каза той за пореден път.

Facebook logo
Бъдете с нас и във