Банкеръ Daily

Общество и политика

Закриват комисията на Мая Манолова

Закриват комисията, ръководена в миналия парламент от Мая Манолова. Това предвижда проектът на нов правилник за работа на Народното събрание.

В миналия парламент на социалистката бе поверена комисията за взаимодействие с гражданските организации на заседанията, на които гражданите споделяха визията си за развитието на държавата. Вместо това проблемите на гражданите се вливат в една друга комисия - „Комисията по правата на човека, вероизповеданията, жалбите на гражданите и взаимодействието с гражданското общество". Тази комисия ще представя годишен доклад за работата си пред НС.

Етиката от досегашната парламентарна комисия по вероизповедания и парламентарна етика отива в „Комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика". Тя ще се формира на паритетен принцип от всяка ПГ, ще се председателства от председател, излъчен от партиите, извън тази на ГЕРБ.

Комисията за контрол върху спецслужбите ще е в състав от двама депутати от всяка ПГ, а ГЕРБ отстъпват нейното председателстване на другите формации.

Депутат, който е председател или заместник-председател на комисия в парламента ще загуби поста си в комисията,  ако парламентарната му група се разпадне.

Постоянните комисии ще могат и в този парламент да създават обществени съвети, които да ги съветват.

Що се отнася до дисциплината на депутатите и отсъствията на народните избраници, се предвижда всеки месец на сайта на НС да се публикуват наложените дисциплинарни наказания на провинилите се законотворци, както и неоправданите им отсъствия от работа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във