Банкеръ Daily

Общество и политика

Закриват интернатите и възпитателните училища

Законопроект, представен от правосъдния министър Екатерина Захариева днес, предвижда закриване на социално-педагогическите интернати и възпитателните училища, както и отваряне на центрове за възпитателен надзор.

В новите центрове ще бъдат настанявани по максимум 10 деца в среда, близка до семейната. Според промените интернатите вече няма да имат решетки, ще са открит тип и децата ще получават добро образование.

"Промените предвиждат малолетни да бъдат настанявани в тях само в краен случай, като за повечето ще се търсят специално обучени приемни семейства.  Изрично е предвидено в едно помещение да не могат да живеят повече от 3 деца, като за всяко е необходимо да се осигури минимум 6 кв. м пространство и възможност за самостоятелна учебна подготовка. Към момента в тези институции се намират 205 деца, като 50 са под 14-годишна възраст”, обясни министър Захариева, цитирана от "Дарик". 

По думите ѝ най-честите осъдителни присъди децата получават за престъпления, свързани с имуществото – кражби или грабежи.

Няма да затваря врати само затворът в Бойчиновци. Там се намират 20 непълнолетни с наложени присъди. Най-често те са за кражби и грабежи. Има и четирима младежи, осъдени за убийства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във