Банкеръ Daily

Омбудсманът за обсъжданото от ВСС:

Закриването на съдилища ще ограничи достъпа до правосъдие

В позиция до Висшия съдебен съвет омбудсманът Диана Ковачева алармира, че обсъжданото от ВСС закриване на съдилища ще ограничи достъпа на гражданите до правосъдие.

Повод за позицията на Ковачева са жалби и петиции на граждански сдружения, местни органи, адвокати и съдии, които протестират срещу приетия от ВСС модел на реформа на съдебната карта, който ще доведе до закриване на част от районните съдилища у нас.

Общественият посредник изтъква, че достъпът до правосъдие е безспорно и неотменимо право, което следва да се осъществява безпрепятствено.

Срещу закриването на районни съдилища се обявиха вчера столични адмокати, които излязоха на мълчалив протест пред Съдебната палата.

Десетки адвокати от различни места в страната се събраха пред столичната Съдебна палата на мълчалив протест срещу одобрения от Висшия съдебен съвет модел за реформа на съдебната карта.

Освен адвокатурата, несъгласие с предложението за закриване на част от районните съдилища изразиха през последните дни и над 500 съдии, представители на неправителствени организации, Съюзът на съдиите в България и местни общности.

Съдии от Софийския районен и Софийския градски съд подкрепиха тази вечер протестиращите адвокати.

"Това, което се случва в момента, е че правосъдието бяга от отговорности и в крайна сметка гражданинът е лишен от правосъдие, заради това, че няма директен достъп, какъвто има в момента. Това разбира се може да бъде оптимизирано, но достъпът до правосъдие се ограничава, а ние като адвокати, в крайна сметка, това ние е основната задача. На нас ние е сравнително лесно в София - ето я Съдебната палата, ето ви го Районния съд малко по-надалеч. Има обаче места, които са много по-проблемни и там е е всъщност разковничето", посочи новоизбраният председател на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев.

"Този порочен начин на решаване на проблема рефлектира негативно сред една голяма част не просто от българските магистрати, а въобще на българския народ. Аз мисля, че, например, град като Панагюрище, който е жив град с млади хора, с работеща индустрия, едва ли е точно града, който би трябвало да му бъде закрит Районния съд. В опит да се реши един проблем се създават много други", коментира съдия Емил Дечев

Facebook logo
Бъдете с нас и във