Банкеръ Daily

Зам.-главният прокурор Десислава Пиронева:

Закриването на спецсъда ще пречи на делата в европрокуратурата

Ръководителят на Върховната административна прокуратура и един от заместниците на главния прокурор Десислава Пиронева коментира евентуалното закриване на специализираните съдилища. Според нея закриването на Специализирания наказателен съд ще се отрази неблагоприятно на бъдещо разглеждане на делата на европрокуратурата. Тя заяви, че служебният кабинет дори е предприел мерки, насочени към специализация на съдилищата, а това говори за една непоследователност. Такива промени, според нея, трябва да се правят след обстоен и задълбочен, отговарящ на обществените потребности и на тенденциите анализ.

Върховната административна прокуратура разпореди на контролните органи и общините поредица от проверки за незаконни строежи по Черноморското крайбрежие. Една от тези проверки и за строежа край Алепу, а в понеделник приключи проверката за качеството на водата в пловдивското село Брестовица. Тя беше разпоредена чрез служебния екоминистър Асен Личев.

Пиронева обясни пред БНТ, че е преразгледана проверката на случая "Алепу", която е текла още през 2019 година. Тогава проверката е показала, че всичко е наред, но нещата са се променяли във времето: "Установихме незаконосъобразен административен акт, а именно повторно разрешение за строеж, тоест последващо разрешение за строеж на мястото. Първоначално е било дадено такова за изграждане на подпорна стена, впоследствие инвеститорът се е отказал с нотариално заверена декларация от него и е предприел мерки по снабдяване с ново - именно то се явява незаконосъобразно, според нас нищожно."

ВАП е направила пълен анализ на всички обстоятелства, които касаят случая и е сезирала Окръжната прокуратура в Бургас, която е внесла протест срещу това разрешение за строеж. Делото на първа инстанция е приключило и съдът е прогласил нищожност, сега предстои разглеждане на делото от ВАС през есента.

През 2020 година е направена проверка по цялото Черноморие. Констатирани са нарушения както на Закона за устройство на територията, така и на екологичното законодателство. Навсякъде са сезирани съответните компетентни местни органи.

Пиронева заяви, че действително има проблем с питейната вода в Брестовица: "Изследванията са показали какъв е източникът, откъдето манганът попада в питейната вода, също така, че повишеното количество манган е отчетено през март тази година, а след това контролните изследвания са показали неопасно, но все пак наличие на манган. Контролните органи са предприели необходимите мерки както в краткосрочен, така и в дългосрочен план."

По думите ѝ ВиК операторът е инициирал изграждане на нов водопровод в дългосрочен план, предстои проучване и обявяване на обществена поръчка. "Същевременно са предприети мерки за предотвратяване и филтриране на водата, за да може количеството на манган да бъде намалено. Здравните власти в лицето на РЗИ-Пловдив не позволяват и към момента употребата на тази вода за питейни нужди и за готвене. Проверката не констатира данни за увреждане на човешкото здраве", заяви зам. главният прокурор. Според нея проблемът е натрупан с годините в резултат на експлоатацията на ВЕЦ, който се намира в непосредствена близост. "Предприети са краткосрочните мерки за предотвратяване на продължаващото замърсяване на водата, в дългосрочен план е обещано и се планира изграждането на нов водопровод", обобщи тя.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във