Банкеръ Daily

Общество и политика

Законът за социалните услуги ще влезе в сила от 1 юли

Законът за социалните услуги ще влезе в сила от 1 юли. Това обяви по време на парламентарния контрол министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Тя заяви, че ще бъдат разработени и подзаконовите нормативни документи - устройствен правилник, наредба за заплащането на труда и наредбата за качество.

"Говорим за 36 000 души, които в момента ползват социални услуги и отговорността, която Министерството на труда и социалната политика носи, е те да не останат в ситуация на правен вакуум и да организираме за тях необходимото високо качество на социалните услуги", подчерта министърът.

В сряда депутатите от парламентарната социална комисия отхвърлиха два законопроекта, свързани със Закона за социалните услуги. Единият, внесен от народни представители от „Воля“, предвиждаше отлагане на влизането в сила на закона с шест месеца  - 31 декември, вместо от 1 юли.

Другият - внесен от атакистът Десислав Чуколов и група независими депутати, предвиждаше отмяна на закона.

По време на заседанието на комисията присъстваха родители от движение "Стоп на Закона за социалните услуги". Те очакваха депутатите да подкрепят поне един от внесените проекти.

"Неколкократно Министерството на труда и социалната политика се опита да успокои всички граждани в България с това, че Законът за социалните услуги цели единствено да модернизира домовете за възрастни хора, центровете за хора с увреждания, и вярвам, че в този период на криза всички ние видяхме колко са важни социалните работници", изтъкна заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във