Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЗАКОНЪТ ЗА ПРИВАТИЗАЦИЯТА ПАК ПРЕДИЗВИКА ИСКРИ В ПАРЛАМЕНТА

Парламентарната икономическа комисия зацикли през миналата седмица на промените в Закона за раздържавяването, свързани с работническо-мениджърската приватизация, и отложи за тази седмица обсъждането на текстовете, отнасящи се до новия вариант на масовата приватизация. Основният спор бе около това, каква част от правоимащите работници и мениджъри трябва да участват в приватизацията на своето предприятие, за да ползват преференциите за разсрочено плащане в срок от 10 години. При последната промяна на закона залегна изискването за 20% от правоимащите. Зад този текст енергично застана вицепремиерът Александър Божков, докато депутатът от БСП професор Стефан Стоилов предложи въпросният процент да се промени на 50 процента. Според него така ще се избегнат случаите, когато директори заедно с няколко избрани от тях работници създават дружество, лишавайки от участие мнозинството от правоимащите. Депутатите от СДС обаче дадоха контрапример със случаи, когато по-голямата част от работниците не искат да участват в приватизацията, защото не вярват, че предприятието им има някакво бъдеще, и по този начин лишават малцинството от правото на преференции. При гласуването с минимална разлика се наложи предложението на професор Стоилов. Юристи обаче опонираха, че нова промяна на текста ще затрудни колективите, които са се съобразявали с досегашното изискване за минимум 20% участие. На извънредното заседание миналия четвъртък вицепремиерът Александър Божков изрично помоли комисията процентите да останат 20% и в крайна сметка депутатите склониха да вземат окончателното си решение по въпроса през тази седмица.


Не бе прието предложението на депутата от Евролевицата Иван Бойков 5% от приходите от приватизацията да отиват във фонд за малките и средните предприятия вместо в ДФРР. Колегите му обаче протестираха, че Държавният фонд за реконструкция и развитие е изключително важен за икономиката, а преференциите за малките и средните предприятия ще се разглеждат в специален закон, който се очаква да влезе в парламента по-късно тази година.


Новият изпълнителен директор на Агенцията за приватизация Захари Желязков поиска приходите от приватизацията, които отиват за покриване на разходите на агенцията, да не са във фонд под управлението на министъра на финансите, а да са в отделна сметка. Депутатите се съгласиха с аргумента, че това ще подобри оперативната работа на агенцията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във