Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЗАКОНЪТ ЗА ЛОВА СЪБУДИ ДИВОТО В ПАРЛАМЕНТА

Ако се съди по сравнително пълните банки в пленарната зала на парламента, новият закон за лова и опазване на дивеча успя да прикове вниманието на депутатите. Преди година и половина страстта към ловните подвизи обедини една четвърт от тях в здрав съюз. Там разговорите за отстреляни диви прасета, елени и пернати успешно изместват политическите страсти.


Трудно е да накараш ловец да каже, че има по-добър от него, но повечето от депутатите признават, че най-точен е мерникът на червения избраник Васил Козалиев. По традиция в соцгрупата има най-много последователи на първата мъжка професия. Дори лидерът Първанов може да се похвали с билет, но рядко ходел на лов, твърдят негови приближени. Стратегът Лилов също бил авджия, но се увличал повече от лова в тайствените дебри на политиката. Сред запалените ловци е докторът Иван Зънзов, който не се притеснява да разказва какъв страх е брал в ловен резерват в Малайзия, където убил антилопа и лъв.


Стрелците в сините редици също не са малко. Никола Николов, Пламен Стоилов, Венцеслав Марков, Валентин Василев, Григор Шишков не отстъпват на колегите си по страст към пушката. Чувствителните им души обаче не позволявали да стрелят по сърни и елени и гонели предимно диви прасета и зайци.


Изненадващо, но червено-черният Красимир Каракачанов не е ловец. За сметка на това с гордост признава: При нас всички имаме пушки, без да сме ловци.


Евролевицата вече не може да се похвали с подвизи в гората, след като Бойко Радоев я напусна.


Депутатите смятат, че новият закон ще разкрепости 120-хилядната армия на авджиите. След като влезе в сила, всички ловци трябва да се сдружат наново. Създадените от тях сдружения ще се регистрират по Закона за лицата и семействата и ще имат право на стопанска дейност. Но организирането на изпитите и издаването на ловните билети ще е в ръцете на земеделското министерство. Другата новост е, че държавните дивечовъдни станции и участъци значително ще намалеят. Повечето от тях ще се предоставят чрез конкурс за стопанисване на български юридически лица за срок от 5 до 13 години.


Без никаква съпротива нито отляво, нито отдясно парламентът гласува подивелите и скитащите кучета и котки в ловностопанските райони да се унищожават, тъй като като изяждали дребния дивеч.

Facebook logo
Бъдете с нас и във