Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЗАКОНЪТ УХАПА ОРЕЛ ЖИВОТ И ЕВРОПА

Дирекцията за застрахователен надзор глоби , научи в.БАНКЕРЪ. Миналия петък (11 август) ДЗН взе решение да издаде наказателни постановления за двете дружества, а този понеделник (14 август) те им бяха връчени. Глобата за Орел Живот е 5000 лв., а за Европа 2000 лева.


Прегрешението на Орел Живот е, че сключвайки застрахователни договори, се е отклонило от одобрени от ДЗН тарифи и общи условия по предлаганите от тях застраховки, с което е нарушило закона, твърдят от надзорното ведомство. Става дума за т.нар. рентно застраховане, което не е добре регламентирано в закона и затова се получават свободни интерпретации за прилагането му. Въпросът какво представлява рентното застраховане и как да се практикува, без да се нарушава законът, предизвиква доста спорове между експертите в застрахователния бранш.


Във връзка с констатираното нарушение ДЗН е поискала от Орел Живот допълнителна информация. Но тя не е представена в определения от закона срок. Дирекцията издава акт за констатация, който е връчен на Орел живот на 30 юни. На 3 юли мениджърите на дружеството го обжалват, но въпреки всичко окончателното становище на надзорното ведомство е, че компанията е виновна. Следва глобата.


Провинението на Европа е, че през миналата година е инвестирала застрахователно-техническите резерви на компанията в нарушение на чл.52 от Закона за застраховането, пише в акта за констатация. След изтичането на срока за обжалване и след разглеждането на направените от мениджърите на застрахователната компания възражения директорът на ДЗН наложи наказание и на Европа от 2000 лева.


Двете наказания са минималните предвидени в Закона за застраховане. Не използвахме цялата строгост на закона, защото това е първото констатирано нарушение на колегите, а се надяваме да е и последно, заяви пред в.БАНКЕРЪ Таня Чонкова, изпълняваща длъжността директор на ДЗН.


Наказанията могат да бъдат обжалван в седемдневен срок пред Върховния административен съд. Това обаче не спира изпълнението на наказанието, което означава, че застрахователите ще трябва да си платят, а ако съда ги оправдае, ще им бъде върната внесената от тях сума, обясниха експерти от бранша.


Цяла седмица представителите на Европа отказваха среща с репортер на в.БАНКЕРЪ. Най-вероятно причината е, че искат да избегнат и коментар около решенията на проведеното на 11 август общо акционерно събрание. От началото на годината акционерите на Европа - Рей холдинг и Логос ТМ, спорят за надмощие. Според различни източници и на последното събрание (пето по ред) нито една от страните не е успяла да надделее. Вероятно затова в Държавен вестник (бр.67 от 15 август) е обявено ново събрание, което ще се проведе на 18 октомври.

Facebook logo
Бъдете с нас и във