Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЗАКОНЪТ НА КЛАРА НАЙ-СЕТНЕ ЩЕ СТАНЕ ИСТОРИЯ

Темата за националните медии и предстоящото приемане на нов медиен закон остана актуална и през миналата седмица. По инициатива на СДС синята парламентарна група се срещна с ръководството на националното радио, за да се съгласуват становищата на журналисти и политици по предложения от правителството законопроект. Според шефа на БНР Александър Велев той трябва да даде обща рамка на правата и задълженията в сферата на медийната дейност, както и да определи правилата за вътрешно структуриране на националните електронни медии. Българската аудитория се нуждае от обществени телевизия и радио - бе становището на участниците в срещата, а дали проектът ще получи наистина широка подкрепа от страна на журналистическата гилдия, ще зависи най-вече от начина, по който ще се реши въпросът с финансирането на частните и държавните медии. Ръководствата на частните радиостанции например настояват законът да забрани финансирането на държавните медии чрез реклами.


Необходимостта от промени в медийното законодателство бе една от темите и на парламентарните консултации, проведени по инициатива на БСП. На среща с председателката на синята парламентарна група Екатерина Михайлова, Георги Първанов изрази становището на левицата, че мнозинството превръща националните медии в послушни оръжия на своята пропаганда. Депутатите от левицата настояват за нова формула на Националния съвет за радио и телевизия, без доминиране на една политическа сила. Тяхното мнение е, че грешно избраната формула на НСРТ го превръща в орган, който не може да изпълнява функциите си на общественорегулиращ фактор.


Управляващи и опозиция се съгласиха, че е необходим нов закон, който да регламентира дейността както на националните, така и на частните електронни медии. Експертите към Съвета на Европа също препоръчаха изработването на рамков закон за всички електронни медии. По него в момента работи група от специалисти от ПГ на СДС съвместно с Комитета по пощи и далекосъобщения и Центъра за правно развитие. Представителите на БСП настояват проектозаконът да съдържа и принципа за защита на конкуренцията. По думите на Георги Божинов той трябва да се прилага, когато са налице опити за завземане на големи медийни пространства. Законът за електронните медии е необходимо да се приеме в пакет с поправките в Закона за концесиите и новия закон за далекосъобщенията, смята народният представител Сашо Стоянов. Според него подобен нормативен документ ще тушира напрежението в журналистическите среди и ще гарантира правото на обективна информация.


Единна е засега и позицията относно приемането на закон за печата. Надделява схващането, че дейността на печатните издания се основава на чисто пазарни принципи, което обезсмисля приемането на такъв нормативен документ. Становището на мнозинството е, че печатните медии се нуждаят от изработване на етичен кодекс на журналиста и от създаване на регулиращ орган, който да следи за неговото спазване. И управляващи, и опозиция възприеха идеята в състава му да влизат само представители на журналистическото братство и медийни експерти.


Единната позиция на политическите сили за новата нормативна база в сферата на медийната дейност вероятно ще се наруши при обсъждането на детайлите в правителствения законопроект. Съгласието между управляващи и опозиция засяга само принципни въпроси и не е трудно да се прогнозира, че социалистите ще се опитат да открият в проектозакона нови опити за налагане на политическа цензура и за ограничаване правата на опозицията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във