Банкеръ Daily

Общество и политика

Законът на Каракачанов ще задължава работодателите да пазят местата на доброволните войници

Помените в Закона за резерва на въоръжените сили, предложени от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, станал и по-известни като "доброволна казарма", ще задължат работодателите да пазят местата на своите работници, които решат да отидат доброволно в казармата. 

„Това, което смущава работодателите, е, че в настоящия вариант на закона, за да се сключи договор за служба в доброволния резерва, е предвидено страна по него да бъде и работодателят. … За нас това е един разумен начин да се подхожда по тези въпроси, тъй като се засягат и интересите на трети страни, с които кандидат-резервистът се намира в договорни отношения – това е неговият работодател. В сегашната ситуация, в този договор се определя и видът и размерът на обезщетението на работодателя – за времето, в което неговият служител ще изпълнява договор за служба в доброволния резерв“. Това каза пред БНР Мария Минчева - юрист на Българската стопанска камара. Тя обясни, че в промените се предлага тази конструкция да бъде променена изцяло и работодателят да отпадне като страна от договора и той да бъде само уведомяван. Размерът на обезщетението ще бъде определян с Акт на министъра на отбраната.

По думите ѝ в предварителната оценка за въздействието на закона, ако промените бъдат одобрени от Народното събрание, има едно предположение, че работодателите се явяват пречка пред желаещите да постъпят на служба в доброволния резерв.

„Проблемите, които водят до липса на желаещи да попълват формированията на военните сили, са натрупвани няколко десетилетия“, категорична беше Минчева. Според нея фактът, че този закон е подложен на обществено обсъждане през отпускарския месец август, показва формално отношение към института за обществено консултиране на промените в законодателството. 

Тя предположи, че ще има реакция от всички работодатели и уточни, че позицията на БСК ще бъде изпратена в срок и изрази надежда за диалог по темата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във