Банкеръ Daily

Общество и политика

Законът "Магнитски" служи като стена на срама

Никола Янков

Законът „Магнитски“ служи като „стена на срама“, а целта му е да причини щети на санкционираните лица в чужбина, като ги изолира изцяло от световната финансова система, заяви икономистът и бивш зам.-министър на транспорта Никола Янков.

Според него санкциите няма да нанесат сериозен удар върху българската икономика, защото лично на него фирмите в списъка на американското финансово министерство не са му познати, не знае и с каква дейност се занимават.

От миналата седмица съгласно закона "Магнитски" са в ход санкционни действия по отношение на трима българи и 64 юридически лица. Вече е добре известно, че става дума за Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков. 

Никола Янков обаче е на мнение, че покрай тази сага се открива и още един проблем - в България не се прилага система за борба с мръсните пари в държавата.

В модерните икономики такава система се състои от три нива, обясни пред bTV икономистът. Първото ниво е регулирането на частния сектор – финансовия и конкретно банковия. Второто включва правоохранителните органи, които в нашия случай са регулаторът БНБ и ДАНС. Третото ниво обхваща съдебната система, започвайки с прокуратурата и независимия и справедлив съд.

„През последните 30 години, да не кажа и повече, в България ефективно противодействие на прането на пари няма – нито на първото, нито на второто, нито на третото ниво и затова стигаме до списъци на чужди държави, като този на финансовото министерство на САЩ. В банките трябва да има ефективен контрол и вътрешни процедури, които да спират потоците на мръсни пари през банковата система“, каза още Янков.

В петък служебното правителство реши да създаде работна група, която да предприеме действия в отговор на наложените санкции от Службата за контрол на чуждестранните активи на САЩ. Цeлтa e дa ce пpeдпaзят дpyжecтвaтa c дъpжaвнo и oбщинcĸo yчacтиe и дpyгитe paзпopeдитeли c дъpжaвни cpeдcтвa oт пoпaдaнe в oбxвaтa нa aмepиĸaнcĸитe pecтpиĸции. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във