Банкеръ Daily

Общество и политика

Законопроектът за частния фалит ще бъде внесен в парламента след две седмици

Законопроектът за частния фалит ще бъде внесен в Народното събрание след две седмици. Това съобщи зам.-председателят на ВМРО и съпредседател на парламентарната група на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов по време на брифинг в парламента.

Следващата седмица ще бъде организирана кръгла маса по темата с представители на гражданското общество. 

Проектът на Закона за частния фалит беше обсъден днес на кръгла маса с представители на институциите и политическите партии. Инициативата за закона е на "Обединените патриоти".

Веселинов отбеляза, че идеята била да се изговорят вижданията на ведомствата и депутатите. От Националната агенция за приходите са подкрепили законопроекта и направили предложения. Министерството на финансите, правосъдното и социалното министерство имали предпазлива позиция, но заявили готовност за дебат по темата. БНБ също обещала предложения. От страна на партиите - само депутати от БСП се появили на дискусията и изразили подкрепа към законопроекта.

Проектът на закона предвижда всеки един гражданин, който повече от 3 месеца не може да обслужва или едно повече задължения до 200 хил. лв. и не по-малко от 6 минимални работни заплати, да има право на защита, която да поиска от съда. Ще има възможност през следващите 5 годни да удовлетворява кредиторите. След края на този период обаче той ще бъде освободен от остатъка, ако има такъв.

Facebook logo
Бъдете с нас и във