Банкеръ Daily

Общество и политика

Законодателният хаос покрай поправката за бързите кредити се качи с още едно ниво

Депутатите от ГЕРБ, "Обединените патриоти" и "Воля" отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за ДДС, чрез които се изменяше Законът за потребителския кредит.

Тъй като със Закона за държавния бюджет промяната, в която се предвиждаше двойно оскъпяване на главницата при просрочване, отпадна, ветото бе отхвърлено и от бюджетната парламентарна комисия в сряда.

Преди седмица председателят на комисията Менда Стоянова от ГЕРБ обяви, че ще оттегли спорната поправка в Закона за потребителския кредит заради последвалото обществено недоволство. Първоначално измененията бяха гласувани заедно с още няколко параграфа помени в други нормативи и така успяха да "минат" в залата без дебати.

Промяната обаче отпадна през закона за бюджета за догодина, а междувременно ѝ бе наложено вето от държавния глава. На практика депутатите гласуваха в пленарната зала отмяната на несъществуващ закон, тъй като изменението не беше обнародвано в Държавен вестник заради президентското вето.

Днес обаче изменението, което позволява неустойката при бърз кредит да е два пъти повече от главницата, беше прието отново, за да бъде преодоляно ветото на Радев.

За да не влезе в сила скандалната поправка, в Държавен вестник трябва да бъдат обнародвани два закона - Законът за ДДС , тъй като през неговите преходни и заключителни разпоредби бяха гласувани промените в Закона за потребителския кредит и Законът за държавния бюджет, защото по същия начин, през преходните и заключителните му разпоредби, поправката бе отменена.

Менда Стоянова в четвъртък беше категорична, че правна колизия няма. От БСП обаче предупредиха, че ще последват множество проблеми от тълкователен характер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във