Банкеръ Daily

Общество и политика

Законодателни промени гарантират повече пари за кино у нас

Увеличава се финансирането на националното филмопроизводство и се създава нова схема за възстановяване на разходи във филмовата индустрия у нас. Промените в Закона за филмовата индустрия бяха гласувани от парламента на второ четене.

Създават се две нови комисии за оценка на проекти за възстановяване на разходи и за фестивали и културни прояви, с оглед на регламентиране на схеми за държавна помощ. Всяка от тях да бъде с по петима членове, като и двете включват по двама външни експерти, а останалите членове са служители на Националния филмов център и на Министерството на културата, записаха депутатите.

Председателят на парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов заяви, че промените в закона са дългоочаквани. "Днес сме свидетели на безпрецедентен в последните 30 години закон, който за първи път осигурява на българското кинопроизводство средства, каквито досега то не е ползвало. За кино с този закон ще има 41 милиона лева - нова форма, в която ще има повече средства за кинопроизводство, по-прозрачна отчетност", посочи той.

Депутатът от ГЕРБ и актьор Евгени Будинов заяви: "Този законопроект гарантира много повече работа за талантливите български творци и за всички хора, които работят в бранша. Също така и много повече и по-добри български филми, уверен съм в това".

Facebook logo
Бъдете с нас и във