Банкеръ Weekly

Общество и политика

Закон създава глоба родител

Държавната гавра с родителите на малки деца придобива все по-абсурдни и уродливи измерения. След като депутатите гласуваха в бюджета за 2013-а майчинските да бъдат замразени под прага на бедност от 241 лв., сега с новия Закон за предучилищното и училищното образование родителите направо ще бъдат приравнени с престъпниците. В него е предвидено наказание между 5000 и 10 000 лв. за физически или юридически лица, извършващи алтернативни форми на възпитание и обучение. Освен това родители, които не пращат децата си на детска градина, ще бъдат глобявани със суми между 50 и 500 лева...


Не е ясно чии гениални мозъци от образователното ведомство са родили подобни мисли, но ако министър Сергей Игнатов тежи на мястото си, би трябвало на мига да ги уволни всичките. На първо място, кощунствено и противоконституционно е управляващите да нареждат на родителите как да възпитават децата си и да ги глобяват, ако не играят по свирката им. Парадоксът е, че от 2016-а четиригодишните задължително трябва да ходят на предучилищно обучение и държавата ще налага глоби, ако не се спазва разпоредбата. В същото време десетки хиляди по-малки деца принудително остават в ръцете на баби и платени гледачки, защото същата държава не може да им осигури достъп до образователно заведение, но тя не си плаща за това.


Все повече предприемчиви майки и бащи с много труд се обединяват в родителски кооперативи, събират си съвестно пари за наеми, учебници, играчки и храна, а децата им са обгрижени и щастливи. И вместо управляващите да поощряват и финансират подобни начинания, както го правят в редица по-напреднали от нас страни, те пак вадят голямата секира. Оправданията на министър Игнатов, че се следва европейска директива, не важат, защото европейците нямат проблем с местата за детски градини. Протестиращи недоволни родители с право поискаха да не ги задължават да дават децата си на градина в толкова ранна възраст, ако те или член от семейството могат да се грижат за тях. Или пък, ако предпочитат да ги отглеждат в родителски кооперативи. А издигнатият от тях лозунг - Училището е социална услуга, не диктатура, право в десетката отразява лошия филм, в който парламентаристите се опитват да ги вкарат.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във