Банкеръ Daily

"Демократична България" предлага:

Закон да гарантира предвидимост при противоепидемичните мерки

Депутатите от парламентарната група на "Демократична България" Александър Симидчиев и Атанас Славов предлагат промени в Закона за здравето. Целта е да се изготви механизъм за предвидимост при въвеждането и отмяната на противоепидемични мерки в страната.

Въвежда се законово задължение в Националния план за готовност и действие при епидемия или пандемия да се посочват действията и видовете мерки за ограничаване разпространението на заразната болест, включително и конкретни показатели и критерии за въвеждане, съответно за отмяната на временните мерки в съответствие със спецификата и степента на разпространение на съответната заразна болест.

Според вносителите това ще гарантира предвидимост при въвеждането и отмяната на противоепидемични мерки. Също така ще доведе до повишаване на общественото доверие към държавните институции, отговорни за управлението на епидемията или пандемията. Предложението е мотивирано и с това, че измененията ще спомогнат за спазване на мерките, което е ключово за овладяването на епидемията.

Законопроектът предвижда и при обявена епидемична обстановка министърът на здравеопазването да въвежда в действие Националния план за готовност и действие при епидемия или пандемия. А ако няма приет такъв план, Министерският съвет по предложение на здравния министър да приеме план в срок до 14 от обявяването на извънредната епидемична обстановка.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във