Банкеръ Daily

Андрей Дамянов:

Заявената здравна реформа надхвърля рамките на служебния кабинет

Четирите пункта, които д-р Кацаров представи пред обществото, са едни от най-важните теми в здравеопазването. Но колкото и да са важни, те трябва да бъдат част от големия дебат за бъдещето на здравната ни система. За момента министър Кацаров излиза малко от качеството си на служебен министър и възможностите на служебния кабинет да направи такива промени. Това мнение изрази адвокат Андрей Дамянов от ръководството на Националната пациентска организация, който е бивш член на надзора на НЗОК.

"Правата и ангажиментите, които това служебно правителство има, всъщност не включват цялостна реформа", коментира той и посочи, че ако хипотетично приемем сега четирите точки, без ефективен контрол бюджетът на Здравната каса до септември "я издържи, я не".  Сред методите за ефективен контрол за изразходване на средствата в здравеопазването той посочи сканирането на личната карта при постъпване в лечебно заведение, както и пръстовия идентификатор, срещу който имаше огромна съпротива и беше премахнат.

По думите на адвоката този период, в който действаше този метод на контрол, доведе до сериозни, драстични не точно икономии, но остатъци в приходната част на Здравната каса. Разходната част беше намалена драстично.

Методите за контрол от пациента са обвързани с ефективно електронно здравеопазване, изтъкна още Дамянов и допълни, че  методът "парите следват пациента" е доказано неефективен.

"Самата практика здравето да бъде превърнато в стока, не е най-уместният метод за управление на здравния сектор. Там, където парите следват пациента, отиваме в една система, в която имаш пари – лекуваш се, нямаш пари – не се лекуваш", посочи още той пред БНР. 

Според адвоката не се е състоял "откровеният, честен, прям дебат за здравна система", по подобие на консенсуса, който преди години беше постигнат за пенсионната система.

"Да бъде приет адекватен модел, който да отговаря на нашите условия", съветва Дамянов. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във