Банкеръ Daily

Общество и политика

Захлаждането в отношенията между Русия и САЩ ще бъде дълго, прогнозира Лавров

Настъпилият период на захлаждане в отношенията между Русия и САЩ ще бъде дълъг, заяви руският външен министър Сергей Лавров в открита лекция за руската външната политика, предаде ТАСС.

"Русия последователно ще разяснява утопичността на опитите за връщане към еднополярен свят. Този период, настъпил в нашите отношения, ще бъде дълъг, не само защото украинската криза ще отнеме известно време и всички ще трябва да мислим за обединяване на усилията си в конструктивно русло, а не в руслото на едностранните санкции. Той ще бъде дълъг и затова, че общата преоценка на американците на тяхното място в света, осъзнаването от тях на това, което се случи през последното десетилетие, на безалтернативността на по-нататъшното засилване на тенденцията към полицентричност, към укрепване на новите центрове на икономическа и финансова мощ и на политическо мнение, ще изисква време", каза министърът.

"Но тези процеси вече текат, те се наблюдават в рамките на Г-20, на Шанхайската организация за сътрудничество, в на БРИКС (групата Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка), в Латинска Америка", добави Лавров.

Според него светът преминава през период, когато се сменят епохите. Стана очевидно, че либерално-капиталистическият модел на развитие не е универсален. "Провъзгласен бе краят на историята, но той не се състоя. Стана очевидно, че за днешния етап от международните отношения е характерна конкуренцията, и то не само в икономиката и финансите, а конкуренцията между ценностни ориентири и модели на развитие", подчерта Лавров. "САЩ си присвоиха правото да се месят във вътрешните работи на други държави под лозунга за защита на човешките права. Без резолюция на Съвета за сигурност на ООН или в нарушение на мандата на ООН бяха предприети военни интервенции в Югославия и Либия. САЩ заявиха дори, че имат право да прилагат сила където и да е", каза той.

Мащабното дестабилизиране на Близкия изток и Северна Африка се отразява отрицателно на международната обстановка и води до натрупването на елементи на хаос, каза Лавров. Резултатът от присъствието на международната коалиция начело със САЩ в Афганистан е незадоволителен. Страната все още е твърде нестабилна, представлява извор на сериозни заплахи, посочи Лавров, споменавайки по-специално наркозаплахата и тероризма. Антируските санкции на ЕС бяха приети под натиск от САЩ вече след подписването на примирие в Украйна. Това сочи, че основната им цел е била да затвърдят "лидерството" на Вашингтон, "да се използва Украйна като дразнител в отношенията между Русия и Европа", заяви руският министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във