Банкеръ Daily

Общество и политика

Захарий Стоянов е истинският осъществител на Съединението

"Ние сме длъжници на личността Захарий Стоянов. Национален срам е, че ние не сме поставили на пиедестал един от най-великите българи и че все още нямаме национален герой Захарий Стоянов". Това каза пред БНР Любомир Котев, писател и журналист, автор на "Записки върху записките". По думите на писателя той е герой, участвал във всички големи национални  движения за освобождението и опазването на българската независимост. 

"В "Записки върху записките" искам да обхвана мащаба на тази голяма личност, да покажа какъв е и да разбия митовете около него, част от които сам той е създал", разказа в предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" Любомир Котев.

Според него Захарий Стоянов е осъществителят на Съединението и е един от най-дейните строители на съвременна България:

"Мащабът му като личност, държавник, революционер е неразбран и неоценен", каза журналистът и писател.

Любомир Котев цитира Симеон Радев, според когото вестник "Борба" на Захарий Стоянов е унищожил Източна Румелия: "Борба" е единственият вестник в световната история, който е унищожил цяла държава. Поредното велико дело на Захарий - написаното във вестника е дискредитирало властта в Източна Румелия".

Според журналиста днес се налага да преоткриваме личността на Захарий Стоянов заради насажданите комунистически предразсъдъци за неговото русофобство. "Той самият дава точната формула, като казва, че не е русофоб, а тиранофоб", уточни Котев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във