Банкеръ Daily

Общество и политика

Захариева ще представи приоритетите на председателството ни на ЕС в Черна гора

Външният министър Екатерина Захариева пристигна в Черна гора за двудневно работно посещение. Първата ѝ среща ще е с министъра на външните работи на Черна гора Сърджан Дарманович. Двамата ще разговарят във вила „Горица” в столицата. 

По-късно днес българската делегация пътува за Будва за работна вечеря с заместник министър-председателя на Черна гора и министър на правосъдието Зоран Пажин. 

В петък министър Захариева е обратно в Подгорица, където ще разговаря последователно с министъра по европейските въпроси Александър Пейович, с министър-председателя Душко Маркович и с президента на Черна гора Филип Вуянович. 

Посещението в Черна гора е продължение на балканската обиколка на министър Захариева, обиколила за малко повече от месец Република Сърбия, Република Албания, Република Македония и Босна и Херцеговина. 

Както и в останалите балкански държави, министър Захариева ще запознае държавното ръководство на Черна гора с приоритетите на предстоящото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз. Сред тях се откроява европейската перспектива за страните от Западните Балкани. 

Черна гора започна преговорите за членство в ЕС през 2012 г. и към момента е временно затворила 3 от общо 35 преговорни глави. Очаква се до края на годината да отвори още две нови – „Свободно движение на работници” и „Право на установяване и свободно предоставяне на услуги”. 

На 5 юни 2017 г. страната стана член на НАТО. 

В последните години политическият диалог между двете страни е интензивен, като държавните глави са се срещали общо пет пъти за последните три години, колкото и външните министри. 

Не толкова интензивен е икономическият стокообмен, който страда от липсата на добра инфраструктура. През 2016 година той е възлязъл на 15,91 млн. евро, което е спад с 18,4% спрямо предходната година. Миналата година сме изнесли стоки и услуги за 14,1 млн. евро в Черна гора, което е с 15,5% спад на годишна база, а сме внесли за 0,92 млн. евро, или с 48% по-малко от 2015 година. 

Положителна тенденция бележи туристическият интерес както на българи към Черна гора, така и на черногорци към България. През миналата година 5 000 българи са посетили Черна гора. Ръстът спрямо 2015 г. е 10 пъти. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във