Банкеръ Daily

Общество и политика

Захариева ще посети военна база в Босна и Херцеговина

Външният министър Екатерина Захариева заминава на двудневно посещение в Босна и Херцеговина на 3 и 4 август. Вицепремиерът продължава балканската си обиколка. Тя ще представи приоритетите на предстоящото през 2018 г. Българско председателство на Съвета на ЕС. Основен фокус сред тях е поставен върху европейската перспектива на страните от региона на Западните Балкани. 

На 3 август Екатерина Захариева ще посети военната база Бутмир. Там тя ще се срещне с командващия въоръжените сили на ЕС в Сараево (EUFOR) - генерал-майор Антон Валднер, с командира на Щаба на НАТО в столицата на БиХ - бригаден-генерал Робърт Хюстън, както и с българския военен контингент в състава на EUFOR. 

Операцията на въоръжените сили на ЕС в Босна и Херцеговина - EUFOR „Аlthea“, стартира с решение на Съвета на Европейския съюз на 12 юли 2004 г. Тя замества ръководената от НАТО операция SFOR, осигуряваща прилагането на Дейтънските споразумения, която е прекратена в края на 2004 г. Мандатът на EUFOR „Althea“ предвижда поддържане на сигурността в страната и предоставяне на обучение и подготовка с цел изграждането на отбранителен капацитет на силите за сигурност на БиХ. 

България участва в мисията от самото й създаване. От началото на септември 2012 г. приносът на страната ни е с 10 военнослужещи в щаба на операцията в Сараево и леко маневрена рота с Национален поддържащ елемент до 140 военнослужещи и до 40 единици техника в състава на междинния резерв. Ротата се намира на българска територия и се поддържа в необходимото състояние на готовност за разгръщане. 

В първия ден от посещението си в БиХ вицепремиерът Захариева ще проведе и среща с представители на местното самоуправление, на институцията на Омбудсмана и на неправителствения сектор в страната. 

На 4 август първият ни дипломат ще разговаря с министъра на външните работи на страната Игор Църнадак. Тя ще се срещне и с Бакир Изетбегович, член на Председателството на Босна и Херцеговина, както и със заместник-председателстващия Съвета на министрите и министър на външната търговия и икономическите отношения на страната Мирко Шарович. 

Председателството на Босна и Херцеговина е висш колективен държавен орган, съответстващ на президентската институция. За членове на колективното председателство, на общи избори през четири години, се избират само представители на държавотворните народи (бошняци, сърби и хървати), с по един представител на трите. Председателството се председателства от един от тримата си членове на ротационен принцип за срок от осем месеца. Съветът на министрите на Босна и Херцеговина (правителството) се ръководи от председател с четиригодишен мандат и се състои от девет министерства. 

На 4 август, в рамките на работен обяд, вицепремиерът Екатерина Захариева ще разговаря и с министъра на отбраната на Босна и Херцеговина Марина Пендеш. 
По време на балканската си обиколка Екатерина Захариева вече посети Република Сърбия, Република Албания, Република Македония и Румъния

Facebook logo
Бъдете с нас и във