Банкеръ Daily

Общество и политика

Захариева: "Шенген" не работи от няколко години

Във фокуса на всички Съвети и на европейските лидери от 2015 г. насам е темата за мигрантите и преди да я затворим и без дългосрочна политика, тя ще изскача като разделителна линия, коментира пред БНТ вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева във връзка с извънредната среща в Брюксел за мигрантския натиск.

По думите й на българската граница няма натиск, но това не означава, че и в Европа няма, в момента най-голям е натискът през Либия към Италия. "Първото и най-важно е да проявим солидарност към мигрантите и да опазим външната граница на ЕС. Шенгенското пространство де факто не работи и то от няколко години. Нашата позиция е, че трябва да опазим външните си граници, а не да се ограждаме отвътре", обяснява тя.

Ключов аспект в трайното решение на проблема с бежанците е предприемане на навременни мерки за общата политика, както и грижа за самите бежанци, допълва външният министър.

"Най-големият бежански поток от Близкия Изток е в Турция, Ливан, Йордан. Споразумението между ЕС и Турция от 2016 г. доведе де факто до нулев натиск за България. То е с много ясни ангажименти към Турция и те са за тези два милиона бежанци, които са на територията на южната ни съседка. Да не пропускаме и факта, че ЕС подпомага и на Йордания и Ливан, отпускат се средства тези бежанци да стоят близо до съседните си страни", коментира вицепремиерът.

Всеки, който прекрачи границите на закона, трябва да бъде връщан обратно, това не е нехуманна позиция, защото така ние спасяваме животи, смята тя.

"Европейските лидери трябва да знаят, че граница на ЕС не е равно на граница на сигурност в Европа и тази граница включва и балканските държави", обясни вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

...

Facebook logo
Бъдете с нас и във