Банкеръ Daily

Общество и политика

Захариева: Промяна в Сирия без компромиси е невъзможна

Надявам се догодина следващата конференция за Сирия да бъде посветена на нейното възстановяване. Да са минали военните действия, да е започнал политическият преход и да мислим как да подпомогнем възстановяването на Сирия и безопасното завръщане на бежанците. Това заяви днес в Брюксел министърът на външните работи  Екатерина Захариева, която участва конференция на тема „Подкрепа за бъдещето на Сирия и региона“. Във форума участват представители на над 85 държави и международни организации. От страна на ЕС домакини на конференцията са ВП Федерика Могерини и комисарите Йоханес Хан и Христос Стилианидис. От страна на ООН, събитието е под патронажа на Генералния секретар и с участието на неговия специален пратеник по Сирия Стафан Де Мистура.

„Първата цел на форума е да покажем на хората в Сирия, че не са изоставени, че тази продължаваща седем години и половина трагедия не е накарала нас – международната, демократична общност да забравим тези хора. Важна част от конференцията е да дадем ясен и силен политически сигнал, че възстановяването на Сирия може да започне само след истински политически процес. Всички признахме, че за съжаление истинският политически процес с компромиси от двете страни всъщност още не е започнал. Общото мнение на участниците във форума, че за съжаление, от 2015 г., когато Съвета за сигурност на ООН единодушно прие резолюция, която начертава шест стъпки за политически преход и деескалация на напрежението в Сирия, нищо не се е променило и истинският политически процес с компромиси и от двете страни не е започнал. Трябва всички заедно да започнем да изпълняваме решенията, които сме взели. Всички страни в конфликта трябва да направят компромиси в името на мира и стабилността на региона “, категорична бе Захариева. 

Външният министър отправи призив към гарантите на споразумението от Астана за спазването на зоните за деескалация, за да бъде осигурен хуманитарен достъп. Тя подчерта, че числата все още са ужасяващи – над 13 милиона души в самата Сирия страдат и се нуждаят от постоянна хуманитарна помощ, над 6 милиона са вътрешно разселените лица, над 3 милиона бежанци в Турция, 1 милион в Ливан, около 700 000 в Йордания.

„Цялата международна общност трябва да съсредоточи усилията си в предоставяне на хуманитарна помощ както в Сирия, така и в съседните държави, които понасят най-голямата тежест“, заяви министър Захариева, като отбеляза, че Турция е държавата, приютила 3.5 милиона сирийски бежанци, и е много важно ЕС да продължи своя ангажимент за осигуряване на 3 милиарда евро.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във