Банкеръ Daily

Общество и политика

Захариева призова за решение на Съвета на ЕС за зелените коридори

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева призова Съвета на ЕС да вземе решение във връзка с препоръката на Европейската комисия за зелени транспортни коридори.

"Като външна граница на Евросъюза България първа почувства предизвикателствата пред това да има бързо придвижване и на транспортните стоки, и на гражданите...“, каза тя на съвместен брифинг с унгарския външен министър Петер Сиярто. 

"Бих призовала, ако не се изпълняват, да има не само комуникация, но и решение на Съвета за това", заяви Захариева.

"Съгласихме се, че трябва повече европейска помощ и координация между страните по този въпрос. На европейско ниво трябва да осигурим онези транзитни коридори, които ние осигуряваме на стоките и европейските граждани, за да стигнат до домовете си“, изтъкна и Петер Сиярто.

По думите му Унгария гарантира безпроблемно преминаване на стоките и дава възможност на българските и румънските граждани, искащи да се приберат у дома от западните страни, да го направят. 

"След консултацията ни въведохме правило за преминаване на границата от 21 ч. до 5 ч. от Австрия и докато Румъния пропуска български граждани, сме готови да осигурим този коридор“, допълни унгарският външен министър.

Според Захариева България прави всичко възможно, така че да не се стигне до блокиране на стоките, които преминават от Европа към Турция и обратно:"Работим с премиера и всички компетентни министри, така че да направим предложение, което е изпратено вече на нашите турски колеги, за да нормализираме и облекчим ситуацията на границата между България и Турция. Много е важно да имаме доставка, особено на храни и медицински изделия. Много е важно да запазим икономиката си работеща и в тази криза“.

Друга тема на съгласие между Унгария и България е миграцията. „Тя получава още по-голямо значение в момента, защото масовото нелегално преминаване на вълни от мигранти вече не е само риск за културата и сигурността, но и здравен риск. Непроверени миграционни вълни в този период на зараза с коронавируса са безпрецедентен риск за Европа“, посочи Петер Сиярто и изрази  благодарност и уважение към българското правителство,"което винаги е защитавало границата на ЕС, както и ние“.

„Разбираме - продължи той - че според ЕС сме платили повече на турците, отколкото те казват, но виждаме от числата на ЕС, че не сме платили 6 милиарда евро. Затова трябва или да сключим ново споразумение или да стигнем до съгласие в рамките на настоящото“.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във