Банкеръ Daily

Общество и политика

Захариева призова историята да не се ползва за политически цели

Историята не трябва да се ползва за политически цели. Това каза пред БНТ вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева по повод думите за кирилицата на руския президент Владимир Путин на 24 май.

Ако изкривяваме исторически факти, това няма да помогне за обстановката на Балканите, допълни Захариева. Тя изрази задоволство, че е реакцията на българското правителство по случая е била оценена добре от политолози и експерти.

В отговор на въпрос Екатерина Захариева обясни, че България и Русия поддържат прагматичен диалог в сферите на икономиката, културата, изкуството и туризма. При евентуална визита на президента на Русия у нас следващата година, по повод годишнината от Освобождението от турско робство, пък било важно да има разговори по енергийните въпроси и за двустранната търговия. Министърът се обяви за равнопоставеност на отношенията.

Екатерина Захариева изрази мнение, че България може да използва председателството си на Европейския съвет следващата година, за да сближи Русия и ЕС. По време на председателството страната ни щяла да работи също за по-бърза интеграция и на останалите балкански страни в ЕС.

Други важни теми за България били енергийният съюз и промяната на европейската политика по отношение на бежанците. "Сега е моментът да насочим дебата в ЕС натам, накъдето считаме че трябва да върви", обобщи външният министър.

По повод позицията на амепиканския президент Доналд Тръмп за увеличаване на парите за отбраната сред страните от НАТО, Захариева посочи, че тя не е нова. "Това, че сме съюзници, не значи че всеки по отделно не трябва да развива способности. Целта е по-добро усвояване на средствата, като всяка от държавите допринася в сфера, в който е силна. Няма как всички да имат еднакво силни авиация, флот, сухопътни войски", посочи Екатерина Захариева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във