Банкеръ Daily

Общество и политика

Захариева предложи на Босна и Херцеговина помощ в борбата с престъпността

България подкрепя разширяването на Западните Балкани и се надявам по време на нашето председателство на Съвета на Европейския съюз да получите статут на страна-кандидат. За целта обаче и вие трябва да изпълните задачите си." С тези думи министърът  на външните работи Екатерина Захариева се обърна към външния министър на Босна и Херцеговина Игор Църнадак.  Тя е на двудневно посещение в Сараево в рамките на своята балканска обиколка. 

Българският вицепремиер предложи техническа помощ на Босна и Херцеговина както в повишаването на административния капацитет и в областта на околната среда, така и в борбата с престъпността. Тя даде пример, че само за 2015 и 2016 г. мерките срещу контрабандата имат ефект за бюджета в размер на 2 милиарда евро. 

 "Надявам се бързо да отговорите на въпросника на Европейската комисия. Разбирам, че отговорите ще са близо 30 000 страници, но Европейската комисия трябва да види политическа воля за извършване на реформите. Надявам се по време на нашето председателство да получите позитивен знак", заяви Захариева.

Босна и Херцеговина е в процес на изготвяне на отговори на въпросник от 3242 въпроса, изпратен от комисаря по разширяването Йоханес Хан в рамките на координационния механизъм. Това е процедура, предшестваща предоставянето на страна на статут на кандидат за членство. 

"Отбелязваме вашата активност в региона и благодарим за вниманието, което отделяте на Западните Балкани. Имаме отлични и приятелски отношения, нямаме никакви отворени въпроси. В моя роден град Баня Лука има училище, което наричат българското", отбеляза външният министър Игор Църнадак и благодари за помощта от страна на България за европейската интеграция на неговата държава. Училището в Баня Лука носи името "Георги Раковски", тъй като е построено през 1972 г. изцяло от български работници и с български строителни материали като жест към града, пострадал жестоко при опустошителното земетресение през 1969 г.

Двамата първи дипломати заявиха, че ще работят заедно за подобряване на свързаността между страните на Балканите. "Ще свържем по-лесно хората и бизнеса, като подобрим инфраструктурата", каза Захариева. Тя отбеляза, че българските туристи в Босна и Херцеговина са се увеличили близо 45 пъти, но има още потенциал. Стокообменът, който е 110 милиона евро, също може да бъде увеличен. 

Свързаността между двете страни бе тема и по време на срещата на вицепремиера Захариева с Бакир Изетбегович, член на Председателството на Босна и  Херцеговина. "Не може двете ни столици да са само на 580 километра една от друга, а със самолет да се пътува поне 4 часа с прекрачване във Виена или Мюнхен, а с кола да е поне 8 часа", изтъкна Захариева.

"Благодаря, че България е първата държава, признала Босна и Херцеговина през 1992 г. Имаме и културни, и религиозни връзки - особено покрай богомилското движение, което тук се е развило много добре", изтъкна Изетбегович. 
 

"Инвеститорите искат първо сигурност и работещи институции. Приоритет трябва да ви е получаването на статут на страна кандидат - сигурна съм, че това ще стимулира чуждестранните инвестиции в Босна и Херцеговина. Важна е и свързаността", изтъкна министър Екатерина Захариева и пред министъра на външната търговия и икономическите отношения Мирко Шарович. Българският вицепремиер обсъди още проблемите на регионалната сигурност с министъра на отбраната на Босна и Херцеговина Марина Пендеш.

Facebook logo
Бъдете с нас и във