Банкеръ Daily

Общество и политика

Захариева: Прагматизъм с Русия и добросъседство с Турция

Новият министър на външните работи и вицепремиер по правосъдната реформа Екатерина Захариева заяви, че се чувства подготвена за поста. Повод за коментара са съмнения в компетентността й, появили се в някои медии. 

"След като съм приела позициите, означава, че се чувствам подготвена. Чувствам се дори по-подготвена, отколкото когато станах министър на правосъдието. Бях четири години в президентството – като главен секретар и началник на кабинета на президента Росен Плевнелиев, а това е мястото, в което основно се прави външна политика. Така че се чувствам подготвена за поста министър на външните работи. Все пак разчитам и на професионалната дипломацията в министерството", коментира Захариева пред Би Ти Ви.

Тя обясни, че министрите са политически лица, невинаги са били дипломати, същото е и в Европейския съюз. 

Захариева призна, че международната обстановка е трудна от няколко години.

"Това, което ме зарадва вчера в парламента, е, че външната политика, европейското развитие, съюзничеството в НАТО са топ приоритет за всички партии и де факто външната политика всъщност е една от сферите, в която партиите са на едно мнение. Това означава, че, слава Богу, са забравени острите реплики, които се казаха от някои партии в предизборната кампания. Силно се надявам на външната политика в цялост, европейското председателство, приоритетите там да бъдат въпрос на национален консенсус, каза тя.

Според нея Даниел Митов е бил добър външен министър.

Запитана дали как ще отговори на коментарите, че ще продължи неговата линия, Захариева каза, че от години външната ни политика следва една и съща посока и „не се делим на фили и фоби, това са отживелици“. Българският избор е ясен – член на ЕС и съюзник в НАТО.

"Отношенията България – Русия не са двустранни, а са отношения на ЕС и Русия. Разбира се, че ще бъдем прагматични, при спазване на общата Европейска политика и Минските договорености", каза Захариева.

На въпрос за Турция новият министър коментира, че страната трябва да спазва политика на добросъседство с всички държави. Преди изборите имаше лек опит за намеса във вътрешните ни работи от страна на Турция, но МВнР реагира адекватно, смята тя. Според нея не е било необходимо обявяването на турския посланик за персона нон грата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във