Банкеръ Daily

Общество и политика

Захариева отзова шефа на консулството в Хага, събирал такса "коронавирус" от посетителите

По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева незабавно беше прекратена задграничната командировка на Свилен Илиев, завеждащ консулската служба в посолството ни в Хага, Нидерландия. Причината е, че той събирал незаконно такса "коронавирус" от посетителите - по 5 евро за български граждани и по 10 евро за холандци и др. 

„Това поведение е напълно несъвместимо с българската дипломатическа служба и не може да бъде толерирано по никакъв начин. Благодаря на всички служители на МВнР, които денонощно са на разположение на българските граждани във всички точки на света“, посочи Захариева.

Според Закона за държавните такси, парични суми се събират от органите на съдебната власт, от другите държавни органи и бюджетни организации в размери, определени с тарифи, одобрени от Министерския съвет.

Таксите за предоставяне на административни и консулски услуги от страна на МВнР в задграничните представителства са определени в Тарифа №3 по ЗДТ. В тази тарифа не е предвидена възможност за събиране на друг тип такси, освен изрично предвидените в нея и „недължимо платени такси се връщат по искане на заинтересованата страна".

Спрямо консула Свилен Илиев ще бъде образувано дисциплинарно производство. Поискани са и обяснения от посланика ни в Нидерландия Румен Александров.

 

 

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във