Банкеръ Daily

Общество и политика

Захариева: Осъждаме арестите на мирни демонстранти в Русия

Министърът на външните работи Екатерина Захариева излезе с позиция, в която осъжда арестите на демонстранти, подкрепящи критика на Кремъл Алексей Навални. В Twitter Захариева призовава задържаните  да бъдат незабавно освободени.

"Осъждаме арестите на мирни демонстранти, подкрепящи Алексей Навални в цяла Русия, и призоваваме да бъдат незабавно освободени. Свободата на мирен протест трябва да бъде зачитана", написа външният министър в социалната мрежа.

По-рано през деня премиерът Бойко Борисов по време на обиколка в град Сливница настоя президентът Румен Радев да излезе с позиция по темата за Навални. А държавният глава отговори, че премиерът сега се прави на радетел за демокрация, а не се е трогнал нито за битите български протестиращи и журналисти, нито за отравянето на Емилиян Гебрев и други български граждани.

Междувременно протест под надслов "Свобода за Навални" в защита на арестувания критик на властта в Русия се проведе и пред руското посолство в София. На протеста присъстваха представители на партиите "Да, България" и "Републиканци за България", както и на гражданското сдружение БОЕЦ.

В Русия полицията е задържала 1090 души по време на демонстрациите в подкрепа на опозиционера, които се провеждат в различни градове на страната.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във