Банкеръ Daily

Общество и политика

Захариева: Не трябва да влизаме в обяснителен режим за Северна Македония

Според вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева, Северна Македония трябва да преодолее множество стереотипи, за да тръгне по пътя към присъединяването в Европейския съюз.

След като страната ни на практика блокира началото на преговорите на ЕС със Северна Македония заради двустранни спорове между София и Скопие, темата отново е в дневния ред на Народното събрание. По време на петъчния парламентарен контрол външният министър отговаря на въпросите на депутатите от БСП Антон Кутев и Жельо Бойчев и независимия депутат Валери Жаблянов.

"Скопие положи много усилия да изкриви позицията на България. Не трябва да влизаме в обяснителен режим. Ние сме разяснили и продължаваме да разясняваме нашата позиция за невъзможност на България да подкрепи преговорната рамка", каза Захариева.

В преговорната рамка България е поискала пътна карта, която да наблюдава изпълнението на договора за добросъседство и когато се говори за езика на Северна Македония, да се използва формулировката от 2017 г.

Вицепремиерът за пореден път изтъкна, че българският народ има изключително приятелски чувства към македонските граждани, въпреки "отвратителната кампания с език на омразата". "Българските правителства са направили най-много в тази посока. Ние ще продължим да бъдем доброжелателни, но страстите от другата страна на границата трябва да се успокоят", добави тя. 

Според министъра, България има единна външна политика по темата за западната ни съседка.

По думите на Захариева най-големият проблем е в изпълнението на договора за добросъседство. В него има ясен мандат на българо-македонската историческа комисия, чиято работа е била прекратена от Скопие с мотива, че Северна Македония се подготвя за избори. "В този договор също така има текст и за едностранно задължение от страна на Северна Македония, че няма да има никакви претенции за наличие на т. нар.  македонско малцинство в България", допълни вицепремиерът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във