Банкеръ Daily

Общество и политика

Захариева: Надявам се в следващия бюджет на ЕС да видя силна кохезия

В следващия бюджет на ЕС ми се иска да видя и силна кохезия, защото чрез нея, ако я има в бюджета, ще съм убедена, че отворените врати в политиката по разширяване е нещо, което се иска от всички държави членки на ЕС, а не само от страните съседи, каквато е България, и страните, които традиционно подкрепят нашите приятели от Западните Балкани. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерна Захариева на форум за икономическото и социалното сближаване в региона, организиран от Европейския икономически и социален комитет и ЕК с подкрепата на Българското председателство и българския Икономически и социален съвет, предаде БТА. 

Вицепремиерът подчерта, че бюджетът ще определи бъдещето на ЕС. Сред позитивите на предложенията за следващия бюджет тя очерта увеличаването на парите за сигурност, увеличаване на средствата за икономика, двойното увеличаване на парите за образование и повишаването на средствата за наука и иновации - т.е. инвестиции в бъдещето и конкурентоспособност.

Според Захариева е притеснително намаляването на средствата за кохезия и за обща селскостопанска политика, но дебатът тепърва предстои и ЕС трябва да чуе исканията както на институциите, така и на гражданите. Тя посочи, че гражданите искат от ЕС солидарност, сигурност и социална Европа, връщане на Европа към изконните ценности и към идеята за основаването на Съюза. Тя призова работодатели, синдикати и институции от страните на Западните Балкани да правят реформи не само заради членство в ЕС, но и заради своите граждани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във