Банкеръ Daily

Общество и политика

Захариева: Македонците трябва да спрат да изопачават историята

Министърът на външните работи Екатерина Захариева остро разкритикува Северна Македония за това, че изопачава историята и възпитава децата във фалшив национализъм.

В понеделник се проведе заседание на съвместната междуправителствена комисия и подписването на протокол с постигнатото през последната година и половина от договора за добросъседство между България и Македония, а преди това имаше и заседание на историческата комисия със Северна Македония, на което не беше постигнато съгласие около личността на Гоце Делчев. Темата за съвместно честване 7 октомври отново бе повдигната на заседанието, като Захариева изрично подчерта, че България няма как да се съгласи за тази дата.

"Съвместната историческа комисия вече заседава повече от година. Има постигнат напредък по темите за Св. Св. Кирил и Методий, цар Самуил и др. Основното разковниче на проблемите със Северна Македония е личността на Гоце Делчев", заяви българският външен министър. Пред bTV Захариева изтъкна, че Гоце Делчев много пъти е казвал и писал, че е българин. По нейни думи след 1944 година едно от най-големите предателства на БКП спрямо България е отказът македонците да бъдат признати за българи. Това става под натиска на Сталин и Тито. Точно тогава костите на Гоце Делчев са върнати в Македония и цялата теория за държавността на Македония се гради около Гоце Делчев, обясни министърът.

Захариева настоява да  се спазват условията и в македонските учебници да пише истината: "Ние не искаме да променяме историята на Македония, а просто да се каже истината. Не може да се пишат лъжи в учебниците." Според нея това изопачаване е антибългарска кампания, но ако македонците искат да бъдат в Европейския съюз, първо трябва да бъдат европейци. 

Ресорният министър коментира и оценката на Холандия за приема ни в Шенген. Тя изрази несъгласие с гледната точка на холандския външен министър Стеф Блок, като увери, че от българска страна е постигнато много в борбата с корупцията и допълни, че България е наясно с проблемите си и знае как да се фокусира върху тях. 

Във връзка с темата за последния доклад на Европейската комисия, Захариева обвини лидерът на БСП Корнелия Нинова, че не е била коректна в обвиненията си и е казала доста неверни неща.  Външният министър обясни, че въпросният доклад е бил за всички държави в ЕС , а не само за проблемите на България, и показвал къде още може да се положат усилия.

На въпрос за сделката за изтребителите Ф-16, министърът отговори, че страната ни е близо до договорка със САЩ. Цената, която се споменава в медиите, не е крайната, категорична е тя. Тя поясни, че тепърва предстоят още преговори, тъй като процедурата в САЩ е много по-различна отколкото в България.

"Дали ще има промени в кабинета и в ГЕРБ може да каже само премиерът Бойко Борисов. Промените в едно правителство и партия са нещо напълно нормално", коментира Захариева състоянието на управляващата партия.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във