Банкеръ Daily

Общество и политика

Захариева и Стоев с обща позиция за ситуацията в Израел

Около 150 ракети са били изстреляни вчера от ивицата Газа по Израел на фона на продължаващите вече няколко дни сблъсъци в Ерусалим между палестински демонстранти и израелската полиция.

Бившият министър на външните работи Екатерина Захариева и новият външен министър в служебния кабинет Светлан Стоев излязоха с общо изявление за ситуацията в Израел след церемонията по предаването на поста днес във Външно министерство. 

Позицията беше прочетена от Светлан Стоев, който подчерта, че общото изявление показва линията на приемственост в българската външна политика.

"България следи със силно безпокойство продължаващата сериозна ескалация на насилие в Израел и Палестинските територии, която допълнително засилва напрежението, особено в и около Ерусалим. Категорично осъждаме продължаващите ракетни атаки и нападения срещу цивилно население, които са абсолютно неприемливи и трябва да спрат незабавно", се отбелязва в позицията.

"Провокативният ракетен обстрел от Газа подлага на терор израелското и арабско население в Ерусалим и околностите му и трябва да бъде прекратен веднага. Насилието и терорът не са решение, се заявява в позицията. Дълбоко съжаляваме за всеки загубен живот и изказваме съболезнования на семейството на жертвите, в това число деца, и пострадалите, на които желаем бързо възстановяване. Настояваме за незабавно деескалиране и отново призоваваме всички страни за сдържаност, отговорност и здрав разум", се казва още в позицията. 

Около 150 ракети са били изстреляни вчера от ивицата Газа по Израел на фона на продължаващите вече няколко дни сблъсъци в Ерусалим между палестински демонстранти и израелската полиция.

Снощи се стигна до нови сблъсъци между палестински демонстранти и израелската полиция в района на джамията Ал Акса в Стария град на Ерусалим. Броят на ранените палестинци е достигнал най-малко 612, по последни данни на Палестинския Червен полумесец. Израелската полиция пък съобщи за девет пострадали свои служители при най-тежките сблъсъци в Източен Ерусалим от 2017 г.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във