Банкеръ Daily

Общество и политика

Захариева и Никола Димитров обсъдиха членството на Северна Македония в ЕС

Външният министър Екатерина Захариева се срещна с министъра на външните работи на Северна Македония Никола Димитров. Двамата разговаряха в кулоарите на Срещата на външните министри от държавите членки на Организацията за Черноморско и икономическо сътрудничество в София, с която приключи българското председателство на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество. Двамата министри обсъдиха европейската интеграция на Северна Македония в контекста на очакванията Скопие и Тирана да получат решение за начало на преговори за членство в ЕС през октомври.

България подкрепя стремежа на Северна Македония за членство в ЕС, но стриктно ще следи за изпълнението на двустранния ни Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество през целия преговорен процес на Република Северна Македония с ЕС.

Екатерина Захариева и Никола Димитров обсъдиха и резултатите от състоялото се на 10 юни в София първо заседание на Съвместната междуправителствена комисия, създадена по силата на чл. 12 от Договора за приятелство, както и предстоящото през септември заседание на Съвместната мултидисциплинарна комисия по исторически и образователни въпроси. Те потвърдиха необходимостта историците от двете страни в Комисията да ускорят своята работа, като до края на годината бъдат постигнати решения по важни теми от обща история, включително и по съдържанието на учебниците.

Facebook logo
Бъдете с нас и във