Банкеръ Daily

Общество и политика

Захариева: Дали сме на Русия азбуката, но не искаме благодарност всеки ден

Външният министър Екатерина Захариева обяви, че се подготвя среща между премиера Бойко Борисов и Владимир Путин. Датата засега не била уточнена, тъй като и дватама били много ангажирани.

Анонсът идва на фона на обтегнатите отношения между двете страни след визитата на руския патриарх Кирил и неговите остри изказвания по време на срещата с президента Румен Радев. 

 "Ние сме дали не малко на Русия, дали сме им азбуката, но не изискваме всеки ден благодарност за това, не изискваме да не се благодари на други държави. Стремим се да имаме добри отношения, ясна е историческата ни връзка с Русия", коментира на свой ред министърът на външните работи Екатерина Захариева. 

Тя обясни поведението на руския духовник с президентската кампания в Русия, където се очаква Путин да събере близо 70% от гласовете. 

"Не е приятно да се държи такъв тон в която и да е българска институция. Мисля, че е редно както винаги сме благодарили на Русия, да сме благодарни на всички други страни, които са допринесли за българското Освобождение. Избори има в Русия, особената интензивност предполагам е свързана с това", посочи въшният министър пред БНТ.

Захариева се изказа и за провокацията на турския президент Реджеп Ердоган, който преди дни отново пречисли Кърджали към "душевните граници" на Турция.

"Турският президент Реджеп Ердоган изброи много балкански държави, не само България и в частност Кърджали. Нашата душа също може да бъде доста широка. Границите са се местели, на Балканите особено интензивно. Фактът е обаче, че границите са такива каквито се. Не мисля, че такава реторика е много конструктивна. По-добре е да се въздържаме от такива нещо", посочи Екатерина Захариева.

Тя добави, че европейската перспектива на Западните Балкани е дългосрочен приоритет на страната ни и няма да се изчерпа с приключването на българското председателство на Съвета на ЕС. 

"Твърдо сме убедени, че можем да помагаме много", заяви външният министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във