Банкеръ Daily

Общество и политика

Захариева: Членството ни в ОИСР ще укрепи ролята ни на фактор в Югоизточна Европа

Министърът на външните работи Екатерина Захариева обсъди с генералния секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Анхел Гурия бъдещото членство на България в организацията и усилията на страната ни за ускоряване на процеса.

„България работи повече от 10 години по присъединяването си към ОИСР, като сме особено активни след приемането ни в ЕС“, каза министър Захариева и подчерта реалния напредък, резултат от който е участието на страната ни в редица работни органи и присъединяването й към правни инструменти на организацията.

Министърът припомни, че страната ни е заявила очакванията си за най-скорошна покана за започване на преговори за членство. „Нещо повече, като ротационен председател на Съвета на ЕС България може не само да подпомогне по-нататъшното разширяване на ОИСР, но и да допринесе за съживяване на процеса“, подчерта тя.

Бъдещото членство на България в ОИСР ще укрепи ролята на страната ни като фактор в Югоизточна Европа и ще даде допълнителен стимул за страните от региона да последват примера ни, допълни министърът.

Гостът информира министъра за състоянието на дебата в ОИСР по кандидатурата на България.

„Искам пред всички кандидати да има еднакви възможности“, увери я той.

Гурия е в България за участие в неформалното заседание на Съвета по икономически и финансови въпроси (Екофин) на Европейския съюз. София е домакин на Екофин в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във