Банкеръ Daily

Общество и политика

Захариева: Албания и Северна Македония трябва да започнат преговори с ЕС

Албания и Северна Македония трябва да получат покана за започване на преговори с Европейския съюз - това е позицията на министрите на външните работи на България и на Словашката република Екатерина Захариева и Мирослав Лайчак, които се срещнаха днес в Братислава.Захариева е на работно посещение в Словакия, където участва в Глобалния форум по сигурността в Братислава (GLOBSEC).

"Миналата година в Съвета "Общи въпроси", председателстван от България, дадохме зелена светлина за започване на преговори с Тирана и Скопие. По-добре е да започнем преговорите, защото ще имаме повече инструменти да подпомагаме реформите при нашите партньори, включително спазването на добросъседските отношения", каза Захариева. 

Захариева и Лайчак обсъдиха ситуацията на Балканите и други въпроси от взаимен интерес. Словашката републиката е партньор и съюзник в НАТО и ЕС и страната ни споделя сходни позиции по важните европейски досиета и темите от международния дневен ред. 

Лайчак повтори категоричната подкрепа на Словакия за премахването на Механизма за сътрудничество и проверка спрямо България и влизането на страната ни в Шенген. 

Словашкият първи дипломат прие поканата да посети страната ни. "Започнах дипломатическата си кариера като стажант в посолството на Чехословакия в София", спомни си Лайчак. 

Словакия вижда възможности за сътрудничество с България в производството на части за автомобили, в насърчаването на старт-ъп компании, в осъществяване на проекта за газопровод "Ийстринг", който ще свърже най-голямата компресорна станция в ЕС - Велке Капушани (Словакия), с газопреносната система на Унгария, Румъния и България до междусистемната газова връзка между България и Турция.

През 2018 г. износът ни за Словакия е 217 млн. евро, като бележи ръст от близо 5 на сто спрямо предишната година.  Дипломатическите отношения между България и Чехословакия са установени на 27 септември 1920 г. България е поддържала дипломатически отношения с първата самостоятелна Словашка държава през периода 1939-1945 г. На 23.12.1992 г. България призна независимостта на Словашката република и от 01.01.1993 г. между двете държави се установяват дипломатически отношения на равнище посолства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във