Банкеръ Daily

Общество и политика

Загубите на вода растат - плащат ги потребителите

От 1 милиард кубически метра вода, която се подава към ВиК дружествата, едва 400 милиона стигат до потребителите. Загубите на вода в столицата са над 50%, а в страната те са 60 на сто, заяви по време на парламентарния контрол служебният министър на околната среда и водите Асен Личев.

Той обяви, че според данни на Националния статистически институт от 2016 до 2019 г. има тенденция към завишаване на загубите на вода от ВиК дружествата. По думите му порочна практика е в цената на водата да бъдат включени и загубите от нейното пренасяне. 

"В цената на водата влизат всичките един милиард кубически метра, което се плаща от потребителите. Върху тази сума в цената на водата се начислява и ДДС. Това представлява една неясна за мен финансова машинация, в която мога смело да кажа, че участва и Комисията по енергийно и водно регулиране. Защото не е възможно Оперативната програма по околна среда досега да е дала около 4 милиарда и половина за канализация, пречиствателни станции, за водопроводи, и да няма никакъв реален ефект върху намаляване на загубите", изтъкна Асен Личев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във